INTERPOL ponovo upozorava građane da ne kupuju vakcine putem Interneta

interpol

Međunarodna policijska organizacija INTERPOL već mesecima upozorava na nove kriminalne aktivnosti od nastanka epidemije koronavirusa koje su zadobile globalne razmere. Stiže još jedno upozorenje građanima – vakcine koje se prodaju putem Interneta su lažne vakcine.

Kupovinom lažnih vakcina građani dobijaju proizvod koji ne samo da ne štiti od kovida, već predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje. Reč je o proizvodima koji nisu testirani i čija se sigurnost ne proverava, navode iz INTERPOL-a.

Precizirali su da se legitimne vakcine ne mogu pronaći u prodaji, te da lance distribucije strogo regulišu i njima upravljaju zdravstvene institucije širom sveta.

„Sajber kriminalci otvaraju ilegalne veb stranice, tvrdeći da su legitimne nacionalne ili svetske organizacije koje nude vakcine protiv koronavirusa. Ove veb stranice nude plaćanje u bitkoinima ili druge načine obrade plaćanja“, pojasnili su u saopštenju.

Ujedno, kako navode, na ovaj način, koristeći svoje računare, potencijalni kupci vakcina rizikuju i krađu identiteta.

Osim zdravstvenih, kupovinom vakcina online putem, postoji rizik da građani svoj novac daju organizovanoj kriminalnoj grupi, dodaju iz INTERPOL-a.

„Svako ko naruči vakcinu putem Interneta, umesto da je dobije od svog nacionalnog dobavljvača, kupiće lažni proizvod. Mreže koje stoje iza ovih zločina imaju globalne ambicije. Nijedna država ili region se ne mogu sami boriti protiv ove vrste zločina“, izjavio je generalni sekretar INTERPOL-a Jurgen Stok.

U ovome zemljama širom sveta pomaže INTERPOL.

Već su izvršene dve akcije hapšenja i zaplene lažnih vakcina u Kini i Južnoj Africi.

Iz INTERPOL-a navode da su dobili nove informacije o distribuciji lažnih vakcina i pokušajima prevara usmerenim na zdravstvene organe i staračke domove.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.