Integracija srpskog sudstva u kosovsko 10. januara, priznate presude srpskih sudova posle '99

Srpske sudije, tužioci i sudsko osoblje biće u potpunosti integrisani u kosovski pravosudni sistem 10. januara 2017. godine. Beograd i Priština trebalo bi da do 9. decembra pošalju EU potvrdu da su ispunili sve obaveze u vezi sa njihovom integracijom – ključni su detalji današnjih razgovora u Briselu koje je saopštila Evropska služba za spoljne poslove. Iz Beograda navode i da je ovim dogovorom osigurano priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji. Priština se još uvek nije oglasila, a ranije danas kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopštila je da su "veoma blizu određivanja konačnog datuma za uspostavljanje jedinstvenog sistema pravde u severnom delu države".

"Obe strane, Edita Tahiri i Marko Đurić, glavni pregovarači dijaloga kojim fasilitira EU, danas su se složili o finalnim koracima za sprovođenje sporazuma o pravosuđu, koji je postignut u dijalogu, 9. februara 2015. godine," navodi se u saopštenje EU i dodaje:

"Evropska služba za spoljne poslove dobiće potvrdu obe strane 9. decembra 2016. godine da su ispunili obaveze u vezi sa integracijom sudija, tužioca i sudskog osoblja u pravosudni sistem Kosova. Njihova integracija biće u potpunosti efektivna 10. januara 2017. godine."

Razgovori Beograda i Prištine traju od ponedeljka. Iako je najavljeno da bi trebalo da traju tri dana, oni će najverovatnije biti produženi.

Kako su tekli jučerašnji razgovori, pročitajte u vesti Brisel: U toku dogovaranje detalja primene sporazuma, i Đurić potvrdio da Priština neće o ZSO

Iz EU su istovremeno pozdravili, kako su saopštili, uspeh, pozvavši strane da "ubrzaju napredak u primeni svog preostalog posla u vezi sa sprovođenjem sporazuma", a "posebno kada su u pitanju Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom i energetika".  

Đurić: Obezbeđena adekvatna pravna zaštita za Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić potvrdio je da je večeras postignut dogovor, ocenivši da je time "obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini".

"Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini," izjavio je Đurić Tanjugu.

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu, kako objašnjava, bili izloženi od strane prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM.

"Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine," objasnio je Đurić u izjavi Tanjugu.

Od potpisivanja sporazuma o pravosuđu i integraciji srpskih tužilaca, sudija i sudskog osoblja u kosovski pravosudni sistem, raspisana su dva konkursa za njihovu integraciju – prvi prošle godine, drugi ove, vršene su obuke srpskih pravosudnih radnika, ali od tada nije zvanično potvrđeno da su srpske sudije i tužioci imenovani. U međuvremenu, kosovski mediji su preneli da je kosovski predsednik, Hašim Tači, vratio spisak 34 srpskih sudija za integraciju, zbog ponavljanja procedure, te i da je 25 tužioca odabrano tajno, bez saopštenja njihovih imena i koje su oni nacionalnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.