Integracija civilne zaštite u kosovskim institucijama u završnoj fazi

Izvor: Koha net (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)
 
Počinje integracija civilne zaštite u kosovske institucije. Prema navodima nekih kosovskih medija, već 105 bivših pripadnika civilne zaštite počeli su sa radom u ministarstvima i nezavisnim agencijama. 
 
Prema rečima Edite Tahiri, sporazum o prestanku rada civilne zaštite privodi se kraju i postoje dva paralelna procesa koji se trenutno odvijaju. 
 
"Prvi proces je proces preuzimanje objekata koju su služili za posmatranje. Sledeći proces je zapošljavanje u institucijama Kosova. Jedna od obaveza koje bivši pripadnici civilne zaštite treba da urade jeste da napuste objekte u kojima su radili u prošlosti. 50% razgovora je već objavljeno i ostao je još sam jedan deo za ostale ispitanike. Panel će nastaviti sa radom do kraja. Do sada 105 bivših članova civilne zaštite je počelo da radi, u međuvremenu ostali članovi će početi da rade do kraja septembra. 
 
Ministarka Tahiri je rekla da je tačan broj bivših pripadnika civilne zaštite 483 i svaki od njih će biti integrisan, dok će 50 biti na čekanju jer nema dovoljno kapaciteta za sve. Ona kaže da je ključno da se obnove objekti gde će bivši pripadnici civilne zaštite biti smešteni.
 
"U stvari broj integrisanih će biti 483, od kojih će 50 biti na čekanju usled nedostatka kapaciteta. Do sada 105 bivših pripadnika civilne zaštite je potpisalo ugovore, drugi su intrevjuisani i uskoro će i oni potpisati ugovore. Kako bismo do kraja završili ovaj proces, moramo da renoviramo objekte. 
 
Kosovska policija je preuzela kontejner za osmatranje preko reke Ibar i ta tačka će biti korišćena za potrebe policije, a drugi objekti su već zatvoreni.
 
Ministarstvo za lokalnu samoupravu je već odredilo objekte u koji će bivši pripadnici civilne zajednice biti smešteni, ali je za njihovu obnovu odgovorno Ministarstvo za javnu administraciju.
 
Generalni sekretar Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, Besnik Osmani je rekao da se proces integracije bivših pripadnika civilne zaštite u kosovske institucije nastavlja.
 
"Aktivnosti koje su u vezi sa regrutovanjem bivših pripadnika civilne zaštite u kosovske institucije su u toku. Do sada je završen izborni proces za 320 mesta. Zapošljavanje se vrši od strane ministarstava i izvršnih agencija Vlade Republike Kosova." Osmani je takođe rekao da je zvanično 105 bivših pripadnika civilne zaštite počelo sa radom, a ostatak je u fazi tehničkih i administrativnih aranžmana za početak primene njihovih ugovora o radu.
 
Sekretar centra za studije o bezbednosti Mentor Vrajoli je izjavio da se proces integracije produžava, a razlog za to produženje je već poznat. Naime, broj ljudi koji se integrišu je veliki i to je opterećenje za vladu Kosova.  On je dodao da je teško poverovati u iskrenu integraciju ovih lica u kosovske institucije ta integracija ne obuhvata i postupak provere poverljivosti. To je zato što su oni kao struktura bili lojalni strukturi koja se na neki način takmičila sa lokalnim strukturama i zato je teško da se oni integrišu na pravi način," rekao je Vrajoli.
 
Kosovska vlada već ima listu institucija koje će zapošljavati  bivše pripadnike civilne zaštite. Većina ministarstava imaće lokalnu kancelariju, razne inspekcije i druge mehanizme koje imaju u drugim opštinama. 
 
Kosovska agencija za statistiku, Agencija za katastar, biće institucije koje će zapošljavati bivše pripadnike civilne zaštite. Međutim, većina njih su tražili da se zaposle u institucijama koje se bave bezbednošću, kao što je Kosovska policija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.