Oliver Ivanović pred sudom 26. avgusta

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović koji je optužen za ratni zločin počinjen na Kosovu 1999. i 2000. godine, pojaviće se prvi put pred sudom u utorak, 26. avgusta.
 
Ivanovićev advokat, Nebojša Vlajić, izjavio je Tanjugu da je prvo ročište pred osnonvim sudom u Kosovskoj Mitrovici u kojem će se pojaviti Oliver Ivnović zakazano za 26. avgust.
 
Vlajić je precizirao da će se Ivanović tada izjasniti o optužnici koju je protiv njega podigao tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.
 
Vlajić je dodao da je ovo ročište "pripremno" pred početak suđenja lideru Građanske inicijative SDP koji se već skoro sedam meseci nalazi u zatvoru.
 
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i još četvorice Srba.
 
Pored Ivanovića, tužilac Euleksa je ispred Specijalnog tužilaštva podigao je otpužnicu i protiv Dragoljuba Delibašića, Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića, rekao je advokat Miodrag Brkljač za portal "Kos sev".
 
Prema rečima Brkljača sva petorica se opširnom zajedničkom optužbom terete za teške zločine nad albanskim stanovništvom.
 
Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolic Solomon, izjavila je ranije Tanjugu da je tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova u ponedeljak podigao optužnicu protiv petoro okrivljenih pred Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici.
 
Jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje ratnih zločina aprila 1999. godine, a takode je optužen da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju februara 2000. godine, rekla je Nikolić Solomon.
 
Troje ostalih okrivljenih optuženo je za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju koja su izvršena februara 2000. godine.
 
Vlada Srbije dala je garancije da će Ivanović, koji se u pritvoru nalazi skoro sedam meseci, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.
 
Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, sa druge strane, smatrao je da postoji rizik od bekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svedoke zbog čega mu nije dozvoljena odbrana sa slobode.
 
Ivanović je uhapšen je 27. januara, a nakon više od mesec provedenih u pritvoru u Prištini oko nedelju dana je štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u zatvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.
 
Vlada Srbije garancije je dala i za penzionisanog pukovnika MUP-a, Dragoljuba Delibašića, bivšeg komandira policije u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.