Inicijativa za Tačijevu smenu?

Nakon jučerašnje deportacije šest turskih državljana, a na zahtev Turske, i to mimo znanja kosovskog premijera, kako je sam Ramuš Haradinaj priznao, podnoseći istovremeno zahtev za smenu ministra unutrašnjih poslova i šefa kosovske obaveštajne službe, sada kosovski građani traže smenu kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Da treba da se pokrene postupak za Tačijevo razrešenje slaže se i poslanica Mimoza Kusari-Ljilja.

"Prvo, trebalo bi pokrenuti postupak za razrešenje dužnosti Predsednika u momentu kada se potvrdi njegovo učešće u jučerašnjem slučaju," navodi Kusari-Ljilja na svojoj Fejsbuk stranici.

Da i građani Kosova traže ostavku danas piše Koha, bez drugih detalja u svojoj verziji za digitalno izdanje ovog lista.

Prethodno je Aljbin Kurti optužio Tačija da "ima uticaja na kosovsku policiju" i da se to radi kao dvojac Hašim Tači-Špend Madžuni.

Kurti je otišao i korak dalje, rekavši da je hapšenje Đurića, unapred pripremljen scenario između Tačija i srpskog predsednika Vučića i da se radi o "filmu".


Pročitajte još: 

Kosovo deportuje osumnjičene za povezanost sa Gulenom 

Zvanično: Haradinaj traži smenu ministra MUP-a i šefa KIA-e, nisu ga obavestili o akciji za turske državljane

Isti portal prenosi da kosovskog predsednika može da razreši parlament. Koha se poziva na član zakona u kojem se navodi da je to moguće u slučaju ukoliko kosovski predsednik bude osuđen da je počinio ozbiljan zločin, ukoliko Ustavni sud utvrdi da je počinio ozbiljno kršenje ustava ili ukoliko nije u stanju da vrši nadležnosti iz svoje funkcije zbog teške bolesti.

Deportacija navodno šest Gulenista mimo znanja kosovskog premijera je samo jedan u seriji udaraca na aktuelnu kosovsku vladu u poslednjih nekoliko dana.

Posle demarkacije i problema u vezi sa pitanjem energetike, usledila je kriza u vezi sa hapšenjem Marka Đurića i akcije specijalnih policijskih jedinica na Severu, a sve to praćeno, kako je Srpska lista saopštila, njenim izlaskom iz vlade i najavama da će se Srbi samostalno formirati ZSO, ukoliko to Priština ne pokrene u roku od tri nedelje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.