INEX Inerexport: Poništiti odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji Ski centra Brezovica, jer je uzurpirala imovinu

Kompanija za finansijski inžinjering, trgovinu i usluge "Fond Inex Inerexport" podnela je prošle nedelje žalbu Vrhovnom sudu u Prištini, zahtevajući da u celosti poništi van snage konačnu odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji nepokretnosti u vlasništvu Inex-a na Brezovici, navodi se u saopštenju ove kompanije dostavljenom medijima. "Inex" će upotrebiti "sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju u zemlji i inostranstvu" kako bi zaustavio "pravno nasilje prištinske Vlade i sprečio nezakonitu uzurpaciju njegove imovine i prihoda" koje ostvaruje i planira da ostvari daljim razvojem Ski centra Brezovica.

"Prištinska Vlada započela je postupak eksproprijacije sa namerom da eksproprisano zemljište izda u zakup stranom investitoru na period od 99 godina. Postupak je započet tako što je prištinska Vlada najpre pronašla stranog investitora, a zatim, sada pokušava da nezakonito posluži njegovom interesu time što sprovodi postupak eksproprijacije bez presedana u savremenoj Evropi i da, od preduzeća koje se bavi zimskim turizmom, oduzme imovinu, da bi je dala drugom preduzeću koje se bavi istom vrstom posla, za godišnju zakupninu u vrednosti manjeg stana u Beogradu," podsećaju iz ove kompanije i dodaju:

"Očigledno je da takva nezakonita eksproprijacija predstavlja najbrži i najpovoljniji način za zatvaranje komercijalnog dogovora sa stranim investitorom, a na štetu preduzeća koje je stvorilo zimski turizam na Brezovici i u kontinuitetu ulaže na Brezovici i danas."

Iz ove kompanije dalje dodaju da je "o svemu ovome Vrhovnom sudu privremenih institucija u Prištini" dostavljena obimna dokumentacija, čime se, kako kažu, ponovo pruža šansa vlastima u Prištini da pokušaju da dokažu da "pravo postoji na toj teritoriji".

"Suprotno svim međunarodnim standardima na koje se pokrajinske vlasti deklarativno pozivaju, Inex kao vlasnik imovine o samoj eksproprijaciji, nije ni obavešten niti konsultovan, a eksproprijaciona naknada će navodno biti isplaćena nepostojećem preduzeću. Tim povodom je i vlasnik druge eksproprisane imovine, JP Skijališta Srbije, inicirao postupak pokretanja međunarodne arbitraže protiv prištinskih vlasti. Ovim povodom je pokrenut i postupak međunarodne arbitraže," zaključuju iz Inex-a.

Podsetimo, Vlada Srbije je na vanrednoj sednici ranije ovog meseca, upozorila potencijalne investitore da je Ski centar "Brezovica" na teritoriji AP Kosovo i Metohija u vlasništvu Republike Srbije. Ona je tada utvrdila Zaključak kojim je usvojen tekst oglasa i navedeno je da je odluka o eksproprijaciji ovog kompleksa, koju su donele kosovske institucije, protivzakonita.

Gradonačelnik Štrpca: Nije privatizacija, već koncesija

Sa druge strane, kosovski gradonačelnik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić,  na sednici SO opštine kojom upravlja, 14. aprila ove godine je izložio tzv. master plan za razvoj Ski centra Brezovica, da bi nakon toga, kosovsko ministarstvo trgovine i konzorcijum "MDP Consulting – Compagnie des Alpes" i zvanično potpisali ugovor o izgradnji turističkog centra Brezovica. 

Predsednik opštine Štrpce je tada istakao da je vlasništvo nad zemljištem opštinsko i da svi objekti na njemu imaju privremene dozvole, ili su izgrađeni bez nje, da će opština uvažiti sve primedbe i zahteve i radnika Ineks ski centra i njegovih vlasnika i uneti ih u završni master plan koji bi, kako je tada najavljeno, trebalo da se završi u narednih 180 dana.

"Čitav proces protekao je transparentno. Najpre je Evropska komisija angažovala specijalizovanu kuću, a potom je USAID angažovao renomiranu kuću Dilojd da obavi ovaj posao. Od četiri firme pobedio je na kraju francuski konzorcijum Di Alpe koji će u Brezovicu uložiti 410 miliona evra i otvoriti 3.000 radnih mesta," objasnio je tada Nikolić. 

Iako je Bratislav Nikolić tada naveo da nije u pitanju privatizacija ovog ski centra, već koncesija, lokalna javnost u Štrpcu je još tada potpisivanje ugovora kosovskog ministarstva i francuskog konzorcijuma doživela kao privatizaciju društvene imovine Srbije. 

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju je još prošle godine, upozoravajući na neregularnosti u Ski centru Brezovica, upozorio Vladu Srbije i na moguć "nedopustiv način" privatizacije ovog preduzeća, navodeći i da Vlada Srbije treba u pregovorima sa Prištinom da spreči planiranu privatizaciju od strane kosovskih institucija.

Anketni odbor upozorio: Moguć nedopustiv način privatizacije Ski centra 

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju formiran radi utvrđivanja načina trošenja sredstava budžeta Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, u periodu od 2000. do 2012. godine, 2014. godine, istovremeno ističući neregularnosti u ovom preduzeću, upozorava Vladu Srbije o mogućoj privatizaciji JP "Brezovica".

Pročitajte još: 

Vučić kod Bujoševića: Ako se Srbija odriče novca na Brezovici, nije problem, ali se 175 radnika mora zaštititi

Na Brezovici najmoderniji ski-centar na Balkanu

"Kosovska agencija za privatizaciju je 29. januara 2010. godine obavestila ovo preduzeće da je isto uvršteno u 42 preduzeća planiranih za privatizaciju. JP Ski centar Brezovica d.o.o u svom sastavu ima tri hotela, tri restorana, pet žičara, pet ski liftova, uređeno skijalište na preko 230 hektara, zapošljavalo je 190 radnika i bilo je oslonac ekonomskog razvoja i održiv opstanka srpskog stanovništva u opštini Štrpce," navodi se u izveštaju Anketnog odbora. 

U njemu se dodaje da je odlukom Vlade Srbije od 27. decembra 2007. godine ovo preduzeće je formirano kao deoničarsko društvo. Ankektni odbor, međutim, ističe da preduzeće može na "nedopustiv način biti privatizovano":

"Direktor preduzeća Aleksandar Janićijević je inače predsednik borda direktora RTV Kosovo, a jedno vreme je i bio zamenik predsednika opštine Štrpce koja radi u sistemu kosovskih institucija. Kada se ovome pridoda i činjenica da je zet upravnika žičara Srboljuba Spasića, Dalibor Jevtić, ministar za povratak u tzv. kosovskoj vladi, onda nije teško zaključiti da će, ukoliko Vlada Republike Srbije nešto ne preduzme, ovo preduzeće u perspektivi na nedopustiv način biti privatizovano."

Ovaj odbor je podsetio i da je već jedan ugostiteljski objekat KPA nezakonito prodala, a da je bez reakcije "Skijališta Srbije" kosovska opština Štrpce oduzela ski centru  17 ari placa, a da je upravnik ski centra u hotelu "Molika", kao i neposrednoj blizini hotela, samovoljno izdao lokale i poslovni prostor raznim privatnim licima. 

Anketni odbor na kraju preporučuje Vladi da u pregovorima sa Prištinom spreči već tada planiranu privatizaciju Ski centra Brezovica: 

"Zbog strateške važnosti Ski centra Brezovica za opstanak srpskog stanovništva i ekonomski razvoj opštine Štrpce, Anketni odbor Narodnoj skupštini Republike Srbije preporučuje da Vlada Republike Srbije u pregovorima između Vlade Republike Srbije i privremenih kosovskih institucija koji se odvijaju posredstvom međunarodne zajednice, spreči planiranu privatizaciju navedenog preduzeća od strane kosovskih institucija," stoji u ovom dokumentu Skupštine Srbije iz 2015, u kojem se dodaje: 

"Neophodno je da Kancelarija za Kosovo i Metohiju i oficir Vlade Srbije za vezu u Prištini sagledaju stanje u preduzeću i Vladi predlože mere revitalizacije i oporavka. Anketni odbor predlaže sastanak sa predstavnicima sindikata radnika i hitnu smenu upravnika i direktora žičara ovog preduzeća."

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.