„Improvizacija“: Kad sprej i pokret slikaju uz zvuke metala (VIDEO)

Oslikavanje dvadeset metara dugog platna i tvrd zvuk metal benda – oduševio je publiku tokom drugog dana šesnaestog izdanja festivala „North City Jazz and Blues“. Večernje sate festivala obeležio je zvuk poznatog gitariste iz Skoplja, Damira Puha i njegovog sastava.

Dnevni deo programa u ulici Kralja Petra, na šetalištu ispred kafića „Incognito“, privukao je mnoštvo radoznalih pogleda, dok su sada već mitrovičkoj javnosti poznati strit art umetnik Vuk Đurić i glumica Gala Šalipur izvodili performans, uz muziku Spectrum benda iz Skoplja.

Čačanin Vuk Đurić Mitrovčanima je poznat po spreju u ruci i maski na licu dok ulepšava stare zidove zgrada. I ovog puta je svojim bojama i skicama ulepšao deo grada.

Nakon duge borbe sa snažnim vetrom, njegovo slikarsko platno je okačeno i na mitrovičkom šetalištu počeo je dvodnevni performans Vuka i Gale pod nazivom „Improvizacija“.

„’Improvizacija’ u smislu da baš 100 odsto improvizujemo. Nismo se baš ništa dogovorili. Jedino je dogovoren koncept, a to su muzika, ples, tako da tu ću sve nekako iz glave da izbacim. Ali, nemam skicu, nemam pripremu, nemam ništa,“ objasnio je Vuk za KoSSev.

Ni Gala nije imala pripremljenu koreografiju ili ideju, priznala je. Ali je pred performans obećala da će zajedno sa Vukom da ulepša belo platno.

„Prvobitna ideja bila je da zapravo Vuk slika ili da sprejevima popuni platno, a onda se spontano rodila ideja da ja učestvujem u tome tako što ću pomoću scenskog pokreta, prateći bend, da bojim platno sa njim, tačnije da skicu izradimo zajedno. Ne znam kako će to da izgleda uz metal muziku, pošto je u pitanju improvizacija, ali pratiću njegovu skicu i pratiću bend,“ objasnila je i ona za KoSSev.

I zaista uz snažnu distorziju i tvrdim zvukom metal muzike, prožetom bezbrojnim solažama – članovi Spektruma – Stefan Petanovski, Stefan Mitev, Aleksandar Jarcevski i Filip Mirčevski – po prvi put predstavili su se mitrovičkoj publici, Gala je ulepšala Vukovo platno.

„Veoma sam zadovoljan reakcijom publike, nisam očekivao da ima toliko ljudi. Ovo  je ipak džez i bluz festival, ali zadovoljan sam,“ kazao je Stefan Mitev, gitarista benda.

Na pitanje da li bi ponovo svirao u Kosovskoj Mitrovici, Stefan je odgovorio: „Naravno, naravno. Nije bitno da li na sledećem festivalu ili kako već, bitno je da se svira.“

Nakon završetka dnevnog programa festivala, noćne sate je obeležio zvuk poznatog gitariste, tekstopisca i producenta iz Skoplja, Damira Puha i njegovog sastava, koji su svojim nastupom ugrejali atmosferu u bašti Soho-a.

Nakon još jednog dana sjajnog umetničkog programa, posetioci festivala danas mogu da prate nastavak performansa „Improvizacija“ i da đuskaju i druže se uz muziku benda „The Gamblers“, iz Sremske Mitrovice.

U Sohou od 21 i 30, sve posetioce zabavljaće  bluz trio iz Danske „Chris Grey & The BlueSpand“.

Pročitajte još kako je otvoren festival: Prvo veče North City Jazz and Blues Festivala: Muzički mostovi za buduće generacije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.