Imovina među najtežim temama u Briselu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da je Srbija popisala imovinu na Kosovu, kao i da je samo u puteve i telekomunikacije do devedesetih godina uložila oko 17 milijardi dolara. Ističe da je imovina jedno od najtežih pitanja razgovora u Briselu.

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija nema pravo da tek tako digne ruke od imovine na Kosovu, jer je u tu imovinu mnogo uloženo. Priština će i dalje izbegavati sporna pitanja koja se tiču imovine.

"Mi naravno imamo neke orijentacione podatke u vezi sa imovinom koja je povezana sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Ali mnogo je važnije je da je ukupna vrednost srpske imovine na Kosovu do devedeste godine koja je uložena u putnu, telekomunikacionu, energetsku infrastrukturu i objekte 17 milijardi dolara. U tu vrednost nije uračuta vrednost rudnih bogatstava, šuma, zgrada, stambeni objekti, poslovni objekti…", kaže Ljajić.

Ministar Ljajić ukazuje da će Priština gledati da izbegne ovu temu, iako je njegovo ministarstvo i ranije pokretalo pitanja imovine.

Kada se sa Prištinom razgovaralo na temu telekomunikacija, albanski predstavnici su odložili razgovor o celokupnoj imovini na Kosovu, ističe Ljajić i dodaje kako je tada dogovor bio da imovina generalno bude tema za pregovaračkim stolom u Briselu.

Ljajić podseća da je samo Pošta na Kosovu imala 129 poslovnih zgrada, kao i da je Telekom veliki novac uložio u južnu srpsku pokrajinu.

Napominje kako očekuje da će svakako imovina biti jedna od najtežih tema u okviru Briselskog sporazuma i dodaje da to neće biti lako niti će se odluka doneti brzo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.