Imenovanje 9 srpskih tužioca umesto 15: Oni "ispunjavaju kriterijume"

Tužilački savet Kosova (KPK) je na jučerašnjem sastanku odlučio da kosovskoj predsednici, Atifeti Jahjagi, umesto petnaest, predloži devet srpskih kandidata za tužioce, jer njih devet ispunjavaju kriterijume, saopšteno je iz ovog saveta. Javnosti su tako posle više od dva meseca poznati rezultati konkursa na koji su se prijavili tužioci Republike Srbije. Što se tiče sudija Republike Srbije i njihove integracije u kosovski pravosudni sistem, rezultati konkursa koji je, takođe, kao i konkurs za tužioce, trajao dva meseca, još uvek nisu poznati, iako su u lokalnoj javnosti već procurele nezvanične informacije da su i sudije takođe izabrane, obaveštene, te da će, kao "kompromisno rešenje" sudsku zakletvu "Republike Kosovo" polagati potpisivanjem u pisanoj formi umesto usmeno.

"Komisija tužilačkog saveta za imenovanje (tužioca) je preporučila pripadnicima KPK-a imena devet (9) kandidata za tužioce zajednice koji ispunjavaju kriterijume neophodne za tužioce. Iako je predviđeno da 15 pozicija bude dodeljeno zajednicama u okviru sporazuma u Briselu, utvrđeno je da će samo devet kandidata biti predloženo predsednici Republike Kosovo za imenovanje, jer kao i ostali zadovoljavaju sve potrebne kriterijume," stoji u saopštenju iz KPK-a. 

Tužilački savet Kosova objavio je 25. marta konkurs za 15 tužilaca – devet tužilaca u kancelariji Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, jednog tužioca u kancelariji Glavnog državnog tužioca Kosova, jednog tužioca u kancelariji Apelacionog tužilaštva, jednog tužioca u kancelariji Specijalnog tužilaštva, jednog tužioca u kancelariji Osnovnog tužilaštva u Prištini, jednog tužioca u kancelariji Osnovnog tužilaštva u Uroševcu i jednog tužioca u kancelariji Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu. Ovaj konkurs bio je otvoren dva meseca – do 25. maja, a sve do juče javnosti nisu bili poznati njegovi rezultati. Konkurs za sudije je takođe objavljen 25. marta i takođe je trajao dva meseca, ali rezultati još uvek nisu poznati. 

Sporazum o integraciji pravosudnih radnika u sistemu Republike Srbije sa KiM-a u kosovski pravosudni sistem potpisan je 10. februara između premijera Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Ise Mustafe, a nakon što je isti sporazum postignut još 31. marta 2014. godine. Raspisan konkurs za 48 sudija i 15 tužilaca

Đurić: Po sprovođenju sporazuma o pravosuđu srpske sudije i tužioci na KiM-u biće pravosudna elita

Apelacioni sud biće krajnja sudska instanca za Srbe sa Kosova i Metohije

U iščekivanju pojašnjenja detalja noćas potpisanog Sporazuma o pravosuđu 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.