Imenovane sudije u slučaju protiv Gucatija i Haradinaja

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, imenovala je Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.

Imenovanje tročlanog veća u stalnom sastavu i jednog rezervnog sudije izvršeno je nakon što je sudija za prethodni postupak saopštio da će kompletni spisi predmeta biti spremni za prosleđivanje pretresnom veću 16. jula.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Podsetimo, pred sudijom za prethodni postupak juče je održana šesta statusna konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija.

Kako je i tada potvrđeno, do 16. jula, tj. sutra, kompletni spisi predmeta biće prosleđeni pretresnom veću

Na ovo statusnoj konferenciji takođe je ukazano da bi suđenje moglo da počne na jesen.

Tužilaštvo je na ovoj statusnoj konferenciji poručilo da je spremno za početak suđenja, kao i odbrana, ali uz naglasak da je potrebno da ispitaju još neka lica.

Govoreći o svojoj istrazi, advokat Nasima Haradinaja, kazao je da se ona koordinira između dva tima, ali i da je vrlo verovatno da će se nastaviti još neko vreme.

Kedmen je precizirao ujedno da očekuju odgovore kosovskih institucija i više agencija u sklopu svoje istrage, ali i da bi trebalo da razgovaraju sa „nizom lica u Srbiji, jer su ta lica umešana u sve ove stvari“.

„Ukoliko Republika Srbija ne bude sarađivala, što očekujemo, s obzirom da su oni i dalje faktički u ratnom stanju koje postoji između Republike Srbije i Republike Kosova, onda ćemo morati opet da Vam se obratimo i zatražimo pomoć“, kazao je Kedman obraćajući se sudiji za prethodni postupak.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.