U Lešku na Ilindan: Saborovanje uz seoske igre

Sa seoskih igara u Lešku
Sa seoskih igara u Lešku

Pravoslavni vernici proslavljaju Svetog Iliju Proroka. U Lešku se juče zato i saborovalo. U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služena je liturgija, u porti je održan i kulturno-umetnički program, a igrale su se i seoske igre. Video priloge snimile kolege sa RTV Mira.

„Revnitelј vere Božje“

Svetog Iliju Srpska pravoslavna crkva opisuje rečima „bogovidac“, „čudotvorac“, „revnitelј vere Božje“.

U verovanjima mu se pripisuje upravljanje munjama i gromovima u borbi protiv đavola, pa otud i naziv Sveti Ilija Gromovnik.

Ono u čemu se slažu i SPC i verovanja jeste upravo njegova moć u brobi protiv „sile antihristove“:

„Pred smrt uze Jeliseja i odredi ga za naslednika u proročkom zvanju; svojim ogrtačem preseče vodu u Jordanu; i najzad bi uzet na nebo u ognjenim kolima sa ognjenim konjima. Na Tavoru javio se zajedno s Mojsejem Gospodu našem Isusu Hristu. Pred kraj sveta opet će se Ilija javiti da suzbije silu Antihristovu.“ (Otkrovenje Jovanovo 11)

Svetionici da ne zalutamo u sveopštem mraku današnjice

U Lešku se ovaj svetac posebno slavi.

„Sveti Ilija se godinama proslavlja u Lešku. Ovo je već tradicija. I ove godine bilo je dosta naroda. Imali smo dva kulturno umetnička društva, dosta pesnika, guslara. Hvala Bogu i ove godine smo lepo proslavili. I nadamo se da će Bog da da i ubuduće da proslavljamo na našim prostorima, onako kako dolikuje,“ kazao je protojerej Miroslav Popadić.

„Godinama se ovaj sabor očuvao, sistemi su se menjali, društvena uređenja su se menjala, ali je ovo bila jedna slika porodične atmosfere i sabornosti. Ovo je opomena i znak Srbima da se sabiramo oko kolača, sveće, sofre, porodice koja nam je ugrožena. I mislim da su ovo oni mali, kako je Ivo Andrić kazao, znakovi pored puta, i svetionici da ne zalutamo u sveopštem mraku današnjice,“ kazala je profesorica Valentina Pitulić.

Osam ekipa u pet seoskih disciplina

A na seoskim igrama se ovog puta takmičilo osam ekipa – Ostraće, Beluće, Borova, Gulije, Drenova, Potkomlja, Donji Krnjin i Kratina.

Nadmetale su se u bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj, hajdučkom štapu, rezanju balvana i nadvlačenju konopca.

Učesnici nisu bili raspoloženi za kamere, a oni koji jesu kažu da bi voleli da se seoske igre češće održavaju i u svakom leposavićkom selu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.