Ibarski Kolašin ovog vikenda: Skystairs trka i Via Ferrata okupile zaljubljenike u sport i prirodu iz regiona

SkyStairs, potpuno nova i sve atraktivnija trka na stepenicama, održana je ovog vikenda u Zubinom Potoku u okviru Skyrunning lige Srbije. Na petoj trci sezone, izazov za takmičare predstavljala su 608 stepenika koje vode do vrha brda Gradina gde se nalazio cilj, ali i navijači koji su dočekali pobednike. U nedelju se ova ekipa, uz ostale planinare i rekreativce sa Severa Kosova i iz centralne Srbije, uspela i Via Ferratom na Berim.

Na trci SkyStairs u subotu, učestvovalo je blizu 40 trkača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, koji su startovali od 11h, sa po jednim minutom razlike. Najbržih 16 plasiralo se u drugi krug, dok je 8 devojaka nastavilo da se bori do finala za mesto na postolju, po tzv. nokaut sistemu.

Najbrža među devojkama bila je Jelena Selaković iz Atletskog kluba "Mladost", sa vremenom 4min 18 sekundi. Drugo mesto pripalo je takođe devojci iz AK "Mladost" – Sanji Cvetić, sa vremenom 4min 26 sekundi, dok je trećeplasirana bila Marija Đorđević iz Trajb trejlsa sa 5 sekundi zaostatka za Sanjom.

Izuzetno jaka konkurencija u muškoj kategoriji i, kako je organizator naveo, "spartanska borba" u finalu, održala se u večernjim satima. Prvo mesto zauzeo je Kristijan Stošić, drugo mesto zauzeo je Milan Ivić, dok je trećeplasirani bio Dušan Bazić. Najbrže vreme na stepenicama zabeležio je Milan Ivić u polufinalu i to svega 2 min i 51 sekundu, što je rezultiralo da u finalu trči nešto sporije i izgubi od Stošića.

"Adrenalin se osećao u vazduhu, publika na nivou, a bacači plamena pred finiš linijom su dodatno dali motiv trkačima da daju maksimum. Probajte samo da zamislite kako je popeti se na 40. sprat neke zgrade za ovako kratko vreme," naveli su organizatori iz Skyrunning lige Srbije.

Takmičari su se narednog dana – u nedelju, upoznavali sa okolinom Ibarskog Kolašina, planinarili do Berima i u organizaciji "Outdoor In", oprobali svoje sposobnosti na Via Ferati.

Trka SkyStairs organizovana je u saradnji sa Infoteam-om, opštinom Zubin Potok i organizacijom "Outdoor In".

"Atraktivan i originalan koncept trke će sigurno u narednim godinama privući pažnju još većem broju takmičara, što može postati tradicija za spartansku borbu na stepenicama u Ibarskom Kolašinu. Vikend iznenađenja za sve takmičare koji su po prvi put učestvovali na trci na stepenicama, nedirnuta priroda Mokre Gore, jezera Gazivode, odlična organizacija i vodička služba Outdoor In-a, šalju jednu pozitivnu sliku i veliki potencijal za razvoj aktivnog i sportskog turizma na Kosovu i Metohiji," dodali su iz Skyrunning lige Srbije.

Veliki broj stanovnika Severnog Kosova, ali sve više i iz regiona, poslednjih godina, prirodu i lepote Ibarskog Kolašina koristi kao vid relaksacije i beg od stresa kojima su izloženi u svakodnevnom životu. Mokra Gora je prošle godine, zbog ugroženosti flore i faune, proglašena zaštićenom zonom. Ona će privremeno biti zaštićena zona, dok opština Zubin Potok ne izradi strategiju i primeni je kako bi sačuvala lepoticu Ibarskog Kolašina od neplanske seče šuma i uništavanja ostale flore i faune.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.