Ibar naš nasušni – šta ostane kada se voda povuče

Naljutio se Ibar ove zime pokazujući snagu, upućujući pretnje, plaveči oranice duž sliva, ali i mnoga domaćinstva na njegovim obalama. Plahovitost je, kažu oni koji pored njega žive, i njegova mana, ali i vrlina, i sa Ibrom se nikada ne zna. Ovoga puta je bio jači nego ikada i, samo, oni najstariji pamte stihiju, davne 1979. godine koja je odnosila sve pred sobom. 

Početkom ove godine serija poplava zadesila je region. Plavilo je i na Kosovu, preko Drima, Sitnice, sve do Ibra koji protiče kroz osam opština i gradova u dužini od 276km.

Snagu Ibra tada je osetio i Sever Kosova. Više stotina hektara oranca i veći broj domaćinstava od Rudara do Jarinja bilo je poplavljeno nakon učestalih kiša i snežnih padavina. Porušen je i most u selu Gornji Krnjin ostavljajući meštane odsečene od sveta.

Kažu stari, ne pada sneg da bi prekrio breg, već da bi tragovi bili vidljivi. Tako je i Ibar snagom svog besa otkrio tragove nemara, oholosti i sve većeg užasa koji se u ekološkom smislu dešava. Slika koja je ostala posle povlačenja vode u korito – flaše koje plutaju na površini i kese koje koje se lelujaju sa grana priobalnog drveća u stvari, predstavlja sliku današnjice i odnosa prema najdivnijoj reci u ovom regionu.

O tome kako danas izgleda tok reke Ibar, ali i o njegovom značaju za stanovništvo, u dokumentarnom filmu KoSSev portala „Ibar naš nasušni“, govorili su upravo oni koji su rasli i proveli decenije na njegovoj obali.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.