I vrtići i predškolske ustanove od sutra zatvoreni

Predškolska ustanova Danica jaramaz
FOTO: KoSSev

Predškolske ustanove i vrtići u većinski srpskim sredinama na Kosovu i u Metohiji od sutra pa do daljnjeg neće raditi, saznaje KoSSev.

U instrukciji koja je danas stigla roditeljima dece navedeno je da „zbog trenutne epidemiološke situacije ustanove neće raditi od 14. septembra 2021. godine do daljnjeg“, bez daljih detalja.

Prema informaciji Ministarstva nauke, tehnologije i razvoja Republike Srbije od petka konstatovano je da će se treći model organizacije nastave, to jest nastava na daljinu primenjivati i dalje u osnovnim i srednjim školama na KiM.

Međutim, nije bilo informacija o tome da će se isti model odnositi i na predškolske ustanove i vrtiće.

U Goraždevcu, primera radi, deca nisu boravila u vrtićima i predškolskom ni prethodnih dana, s obzirom na to da se ove ustanove nalaze u istoj zgradi kao i škole, koje su zatvorene.

Inače, predškolsko i vrtići su do kraja ove nedelje i danas održavali obrazovno-vaspitni program nesmetano, odnosno fizičkim prisustvom dece u prostorijama.

Istovremeno, juče kasno popodne kosovska Vlada donela je novi set mera.

Osim što nova školska godina za kosovske škole još uvek nije počela, makar do 26. septembra, novina je i to da je sada i predškolskim ustanovama i vrtićima obustavljen rad. Mere su donete usled širenja epidemije.

Ipak, prema poslednjem zvaničnom preseku od subote, u srpskim sredinama na KiM obolelo je 37 ljudi, preminulih nije bilo, a 44 lica je izašlo iz izolacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.