I kosovski zvaničnici: Nastaviti sa formiranjem ZSO-a, završiti potpunu integraciju Srba

Posle Apostolove, ali i rušenja zida, još glasova sa Kosova šalje u nešto pozitivnijem duhu poruke o formiranju Zajednice srpskih opština. Ovog puta su to kosovski zvaničnici. "Nastaviti" sa "Zajednicom opština sa srpskom većinom", bolja klima za sprovođenje ovog sporazuma, poručuju Tači, Mustafa, Veselji i Tahiri. Za sprovođenje ovog, ali i još dva nesprovedena sporazuma, pomoći će i povratak srpskih poslanika i "nesmetana poseta kosovskih državnih službenika severnim opštinama", poručuje Tahiri, dok trojica njenih kolega traže i da se zaključi demarkacija sa Crnom Gorom i radi na transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

To su zaključci jučerašnjeg sastanka kosovskog predsednika, Hašima Tačija, premijera Ise Mustafe i predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. Oni su se sastali kako bi, saopšteno je iz Tačijevog kabineta, razgovarali o "nastavku zajedničke koordinacije radi sprovođenja međunarodnih obaveza za koje je Kosovo obećalo da će ih ostvariti".

"U okviru ustavnih i zakonskih odgovornosti" kosovki predsednik, premijer i predsednik skupštine "složili su se da se nastavi sa osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom," navodi se u saopštenju. Ovo je ujedno i prva najava kosovskih zvaničnika o formiranju Zajednice, a da to nije u njihovim izjavama i neposredno uslovljeno raspuštanjem "preostalih srpskih paralelnih struktura", kako su do sada uvek govorili. Iako u 'mekšem' tonu, zadržali su istu poruku:

"Ovi koraci, osim što će omogućiti zaključivanje potpune integracije srpske zajednice u kosovske institucije, otvoriće put i liberalizaciji viza za građane Republike Kosovo, ali i daljoj konsolidaciji državnosti i suvereniteta države Kosovo."

Dogovor o zidu postignut je u jeku snažnih uzajamno suprotstavljenih optužbi sprskih i kosovskih zvaničnika i pojedinih političara, ali i napisa u beogradskim i prištinskim medijima o tome da se, sa jedne strane "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice", odnosno, sa druge, da će specijalne kosovske jedinice ROSU "upasti na Sever", te da Priština "ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova." Zbog ovih alarmantnih najava za Srbe sa Severa, koje su preneli beogradski mediji, održan je i hitan sastanak srpskog premijera sa vođama Srba sa Kosova, u Raški. Premijer se i tada osvrnuo na pitanje ZSO-a, optuživši Prištinu za "najprljaviju propagandu". 

"Lažete, izmišljate, lažete, izmišljate sve vreme, bavite se najprljavijom propagandom…Tom najprljavijom i najmonstruoznijom propagandom, najmonstruoznijim lažima, a o ZSO ni reč ne izgovarate, ćutite," rekao je Vučić.

Najave iz Prištine o tome da treba nastaviti sa osnivanjem Zajednice srpskih opština usledile su  samo nekoliko sati od nastavljanja radova u budućoj pešačkoj zoni u Kosovskoj Mitrovici, a dva dana nakon što je srušen skoro dva metra visok betonski zid, podignut početkom decembra.

Tahiri posle rušenja zida: Bolja klima za sprovođenje sporazuma, pomoći će i povratak srpskih poslanika i "nesmetana poseta kosovskih državnih službenika severnim opštinama"

Da je nakon rušenja zida, koji je od svoje izgradnje bio u fokusu kosovskih medija, uz najave iz Prištine da će biti i srušen, stvorena "dobra klima" za sprovođenje sporazuma o ZSO, uz one o energetici i pravosuđu, potvrdila je ranije danas i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. 

"Mislim da je stvorena bolja klima za sprovođenje preostala tri sporazuma – o pravosuđu, energetici i Asocijaciji," rekla je ona, prenosi Gazeta Express, navodeći da postoje i "drugi faktori koji će pomoći u sprovođenju" ova tri sporazuma, te da su to – povratak političkih predstavnika Srba u kosovske institucije i nesmetana poseta kosovskih državnih službenika severnim opštinama.

"To će se smatrati važnim korakom ka normalizaciji situacije na severu i stvaranju poverenja između građana i zajednica," rekla je Tahiri. 

Apostolova prva najavila formiranje Zajednice

Ipak, da će se posle rušenja zida rešavati pitanje ZSO-a i drugih sporazuma, prva je saopštila međunarodna zvaničnica na Kosovu – šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova.

"Radujem se, takođe, veoma i početku razgovora o formiranju Asocijacije opština sa srpskom manjinskom zajednicom/Zajednice, i to u istom duhu u kojem je i ovaj problem rešen. Nadam se da ćemo imati vrlo dobre rezultate," rekla je ona, tokom obilaska radova na rušenju zida u Kosovskoj Mitrovici.

 Sporazum o Zajednici srpskih opština postignut je 25. avgusta 2015. godine, uz sporazume o energetici, telekomunikacijama i mitrovičkom mostu, kada je i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, čestitao Srbima sa KiM-a njeno formiranje. 

"Mislim da je utemeljen i utaban put za stvaranje ZSO koja će imati svog predsednika i potpredsednika, i svoju skupštinu, i svoj savet, i svoj grb, i svoju zastavu. Ja čestitam našem narodu na KiM-u na tome. U skladu sa, ponavljam još jednom, datim okolnostima, mislim da smo dobre rezultate postigli," rekao je tada. 

Ipak, ovaj sporazum i tačke Prvog sporazuma od 2013. godine – koje takođe propisuje formiranje ZSO – ostali su jedini u potpunosti ne sprovedeni. Krajem 2016, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i predstavnici Srba sa KiM-a najavili su njeno formiranje upravo za februar, to jest – na Sretenje 2017 – Dan Republike Srbije.

"Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će, u dogovoru sa svojom državom – početi od Sretenja 2017. – sami da uspostavljaju ZSO na KiM-u, da se dogovaraju o tome kako će ona da izgleda, kako će da izgledaju njene nadležnosti, da stvaraju institucije koje treba da predstavljaju pretpostavku za opstanak i očuvanje srpskog naroda na KiM-u," objasnio je tada Đurić.Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.