I EULEX šalje pomoć

EULEX uputio pomoć Srbiji u hrani, pijaćoj vodi i poljskim krevetima; EULEX-ov helikopter kao pomoć interventnm jedinicima MUP-u; EU uputila koordiniranu pomoć
 
Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon izjavila je jutros za KoSSev da je EULEX za ugrožena mesta u Srbiji uputio pomoć u hrani, vodi i poljskim krevetima, a za koji minut se očekuje sletanje EULEX-ovog spasilačkog helikoptera na aerodrom u Surčinu. 
 
"EULEX-ov kamion sa 5.000 obroka, 7.000 pijaće vode i 200 poljskih kreveta je noćas stigao u Beograd i biće upućen ugroženima u Mladenovcu. Očekuje se da u 10:15 ova pomoć stigne u centar Crvenog krsta u Mladenovcu," rekla je u telefonskoj izjavi za naš portal portparolka EULEX-a.
 
Ona je dodala da će i jedan EULEX-ov helikopter sleteti u 8:55 na aerodrom u Surčinu, te da je u pitanju pomoć interventnim jedinicama MUP-a. 

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ SRBIJI I SRPSKOJ: Pratite sa nama događaje iz sata u sat OVDE
 
Evropska unija poslala koordiniranu pomoć 
 
U saopštenju koje je prenela agencija BETA nešto posle ponoći, navodi se da je Evropska unija uputila koordiniranu pomoć putem svog Mehanizma za civilnu zaštitu koji je aktiviran nakon prijema zahteva Srbije za pomoć zbog teških poplava.
 
Kako je BETA navela, Evropska komisija je u svom saopštenju potvrdila da je dvanaest aluminijumskih i dva motorna čamca, sedam pumpi visokog i 11 pumpi manjeg kapaciteta, jedinica za prečišćavanje vode i 16 helikoptera stiglo, ili je na putu za Srbiju, kao i ekipe sa više od 130 ljudi iz ukupno 13 zemalja EU. Očekuje se potvrda za slanje barem još dva aluminijumska čamca, dve pumpe visokog kapaciteta, jednog helikoptera i dodatnih 27 ljudi. U saopšenju se dodaje da su Bugarska, Nemačka, Slovenija i Austrija u roku od nekoliko sati pozitivno odgovorile na hitan zahtev Srbije za slanje pumpi za vodu velikog kapaciteta i operativnih timova posredstvom Koordinacionog centra za hitno reagovanje Evropske komisije, te da su pomoć ponudile Češka Republika, Francuska, Hrvatska, Litvanija, Letonija i Estonija. 
 
"Sedmočlani tim Civilne zaštite EU počeo je raspoređivanje u Srbiji kako bi koordinirao napore sa vlastima i Delegacijom EU u Srbiji, te da olakša isporuku dolazeće pomoći," navedeno je u saopštenju Evropske unije i dodaje se da su u toku pripreme za slanje čamaca za spasavanje, pumpi velikog kapaciteta i operativnih timova u Srbiju, a veći deo te pomoći stići će do danas.
 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.