I deca sa KiM-a danas na "Svetom sabranju Srbije" na Adi Ciganliji

Na poznatom beogradskom kupalištu i izletištu "Ada Ciganlija", danas je održana druga po redu godišnja duhovno-sportska manifestacija "Sportsko sabranje svete Srbije", na kojoj su učestvovali poznati sportisti, padobranci i specijalne jedinice Vojske Srbije, sportski treneri, viteška udruženja, ali i pevači, koji su za brojne mališane koji su se danas okupili odigrali utakmice, izveli pokazne vežbe, zabavni program i decu darovali, a služen je i vojnički pasulj. Na ovoj manifestaciji, među nekoliko hiljada dece, učestvuju i deca sa Kosova i Metohije. Organizator današnje manifestacije je Pravoslavno sportsko društvo ”Sveta Srbija”, uz podršku grada Beograda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a uz blagoslov patrijarha Irineja, saopštili su organizatori.

Na samom centralnom terenu organizovane su aktivnosti za preko trideset raznih sportskih stanica, na kojima deca mogu da probaju i upoznaju, uz asistenciju trenera, i mnoge sportske veštine, javila je beogradska TV "Studio B".

Ovoj duhovno-sportskoj manifestaciji prisustvovali su i državni i gradski predstavnici – gradski menadžer Goran Vesić, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajedniciama Mileta Radojević, kao i prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić istakao je da je sa Kosova i Metohije u Beograd danas došlo nekoliko stotina dece da se druže sa svojim vršnjacima i da to druženje i viteške igre na najbolji način doprinose potvrđivanju vrednosti koje su srpskom narodu potrebne da bi opstao.

"Da bi bilo više Srbije, mora biti više dece. Deca su snaga svake zemlje, ona sa sobom nose i privredni rast, jer je broj stanovnika od presudnog značaja za privredni rast, dok stara populacija utiče loše i na ekonomsku sliku", rekao je Ðurić, prenosi Tanjug.

Broj dece do 18 godina na Kosovu i Metohiji je isti kao u ostatku Srbije, i zato je jako važno da imamo veći natalitet, poručio je Đurić.

Cilj današnje manifestacije "Sabranje Svete Srbije" jeste, kako organizatori ističu, negovanje srpske kulture, institucije porodice i vraćanja duhovnih i tradicionalnih vrednosti u svakodnevicu života najmlađih. Ovo sportsko sabranje takođe ima za cilj da podrži odlazak srpskih reprezentativaca Specijalne olimpijade Srbije na Letnje olimpijske igre koje se održavaju u Americi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.