I Danska podržala Kosovo za članstvo u UNESCO; Seljimi: Agresivan pristup i destruktivan diskurs iz Beograda

Nakon što su Kuvajt i Luksemburg uz još 44 zemljе potpisali zahtev Kosova za članstvo u UNESCO, Kosovo je juče dobilo i podršku Danske, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova, bez detalja o kakvoj se podršci radi. 

Zamenik kosovkog ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, razgovarao je juče sa ambasadorom Danske u Tirani koji pokriva i Kosovo, Madsom Sandau-Jensenom, od kojeg je "dobio potvrdu podrške Danske" u "procesu pristupanja UNESCO-u" i "svoj pro-evropskoj agendi Vlade Kosova."

Seljimi je sa danskim ambasadorom razgovаraо i o "agresivnom pristupu koji ima Beograd" u vezi sa zahtevom Kosova za članstvo u UNESCO, rekavši da se "Srbija i dalje drži starog i destruktivnog diskursa", kada je u pitanju "legitimni zahtev Kosova da se pridruži UNESCO-u". 


Kosovo je 16. jula podnelo zahtev za učlanjenje u UNESCO, a  11. septembra i zvanično dospelo na dnevni red sastanka izvršnog tela UNESCO-a, koji je zakazan za oktobar, nakon što su zahtev Kosova podržale, to jest, potpisale 44 države članice UNESCO-a, koliko je bilo potrebno da bi se na zasedanju izvršnog tela raspravljalo o prijemu Kosova. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.