Hovenijer: Proces normalizacije završiće se uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije

hovenijer
FOTO: Printscreen/X/Džef Hovenijer

„Nadamo se da ćemo u 2024. godini videti stvarni napredak, da Srbija preduzme značajne korake da ispuni sve svoje obaveze prema sporazumu i da Kosovo isto tako ispuni sve svoje, uključujući napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom“, poručio je u novogodišnjoj čestitki američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

Sumirajući godinu za nama, američki diplomata, veći deo svog obraćanja posvetio je Briselskom dijalogu.

Smatra da su u februaru i martu ove godine, Beograd i Priština preduzeli „značajne korake“ ka normalizaciji odnosa kroz usaglašavanje Osnovnog sporazuma u Briselu i implementacionog Aneksa u Ohridu.

Konstatuje da je primena ovih dogovora „važan korak ka budućnosti“.

„Iako je bilo zastoja mi smo u potpunosti posvećeni njegovoj implementaciji i verujemo da će narod Kosova imati ogromnu koristi od pune implementacije obaveza Kosova i Srbije iz ovog sporazuma“, poručio je Hovenijer.

„Na kraju, ovaj proces normalizacije završava se uzajamnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u Evropsku uniju“.

U svom daljem izlaganju, Hovenijer je poručio da su godinu za nama obeležili usponi i padovi, kako na Kosovu, tako i u svetu.

„Videli smo trenutke, sukobe i tragedije, ovde na Kosovu i širom sveta, uključujući nastavak rata u Ukrajini i skorašnji sukob između Izraela i Gaze“, kazao je Hovenijer.

Istovremeno, istakao je i da je bilo napretka „koji bi trebalo da priznamo i slavimo“, poručivši da su SAD, „kao i uvek posvećene partnerstvu sa narodom Kosova“.

„Zajedno sa Vladom i narodom Kosova radili smo na unapređenju tri osnovna cilja – videti da Kosovo zauzima svoje mesto u evropskim i evro-atlantskim strukturama, unapređena vladavina prava i odgovorno i efektivno upravljanje i inkluzivni ljudski razvoj i privredni rast“, poručio je.

Izlistao je i za njega ključne događaje iz godine na izmaku.

„Privredni sud Kosova osnovan uz podršku US AID-a, pomaže u smanjivanju broja sudskih predmeta i troškova poslovanja na Kosovu. U 2023 svog rada, u prvoj godini svog rada, sud je obradio preko 4.300 predmeta. Pridružili smo se raznovrsnoj kosovskoj publici u umetničkim i obrazovnim programima, dočekujući, između ostalih, muzičare iz SAD, koji su nas podsetili da kroz moć muzike svako ima glas. Udvostručili smo naše napore da ulažemo u obnovljive izvore energije. Uz podršku SAD, Vlada Kosova je pokrenula prvu solarnu aukciju na Kosovu. Pokrenuli smo program Kompakt ‘Millennium Challenge’ korporacije u partnerstvu sa Vladom Kosova, vrednosti preko 200 miliona dolara, koji će pozicionirati Kosovo za zeleniju i prosperitetniju budućnost“.

Hovenijer ujedno kaže da je inspirisan brojem građana Kosova koji su ove godine posetili SAD, kao i brojem Amerikanaca koji su posetili Kosovo, „kako bi učili jedni od drugih kroz snažne programe razmene koji obuhvataju akademski, neprofitni, vojni i vladin sektor“.

„Dok gledamo u 2024. godinu, uveren sam da ćemo videti nastavak i jačanje partnerstva u svim sektorima našeg rada, kao i mogućnosti za dalji napredak i prosperitet Kosova“.

Američki diplomata na kraju poručuje da se raduje onome šta predstoji u 2024. godini.

„Svakome od vas želim srećnu i zdravu Novu godinu“, poručio je Hovenijer.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.