Hovenijer: Negiranjem Račka se veličaju ratni zločini

FOTO: Ambasada SAD/Twiter

„Pokušaji da se ponovo napiše i negira dobro dokumentovana istorija masakra u Račku veličaju ratne zločine, obeščašćuju sećanje na mrtve i ponovo otvaraju rane preživelima“, poručio je danas američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Reakcija stiže samo dan nakon što je ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, uporedio Račak i Buču i, kako su preneli mediji, kazao da su osobe čija su tela tamo pronađena bile „militanti koje su preobukli u civilnu odeću“.

Ambasador SAD-a danas navodi da oni koji „poriču zločine o Račku“ nastoje da „poremete“ napredak ka regionalnom pomirenju, demokratskoj konsolidaciji i evropskim i evroatlantskim integracijama.

Uz reč „činjenice“, Hovenijer je ujedno objavio OEBS-ov izveštaj iz 1999. godine koji govori o Račku, kao i saopštenje Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija takođe iz 1999. godine u kojem se navodi da ovo telo „najoštrije osuđuje masakr nad kosovskim Albancima u selu Račak“.

Istovremeno se oglasila američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu, optužujući Rusiju za širenje dezinformacija.

„Kampanja dezinformacija Putinovog režima kao odgovor na otkrivanje očiglednih zločina u Buči je istaknuta po svojoj brzini i prilagodljivosti“, poručili su iz ambasade.

Uz navode „činjenice govore same za sebe“, oni su ujedno objavili saopštenje američkog Stejt Departmenta iz 8. aprila ove godine naslovljeno „Dezinformacije Ruske Federacije o njihovim zverstvima u Buči“.

Ujedno su objavili izjavu državnog sekretara Antonija Blinkena.

„Snažno osuđujemo očigledne zločine snaga Kremlja u Buči i širom Ukrajine. Težimo odgovornosti koristeći svaki raspoloživi alat, dokumentujući i deleći informacije da se odgovorni privedu pravdi.”

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, kako su preneli mediji širom sveta, uporedio je juče Buču i Račak, dok je za Amerikance kazao da imaju kolonijalni mentalitet.

„Kada je nešto u interesu Sjedinjenih Država, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju Jugoslaviju koja je 10.000 kilometara udaljena od njihove obale“, ocenio je ovaj ministar.

Lavrov je kazao da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, „proglasio genocidom nekoliko leševa“ koji su otkriveni u selu Račak na Kosovu 1999, a kasnije se, navodi, „otkrilo da nisu bili u pitanju civili, već militanati koje su preobukli u civilnu odeću i razbacali“.

Ovaj ministar je ujedno kazao da je na „isti način to bilo urađeno 23. aprila u Buči, kod Kijeva“, preneli su mediji.

„To je ista šema i ona radi, nezavisno od toga da li nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju, već su izbombardovali Jugoslaviju i formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS. Samo su rekli – tako će biti“, kazao je Lavrov.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999. u Račku i danas je jedna od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost, dok su interpretacije koje se vezuju za ovaj dan možda i najoprečnije. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 44 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje, a za Albance to što Srbija „negira zločine“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.