Hotijeva ministarka spoljnih poslova i zamenik ministra kulture osuđeni za korupciju

Ćazim Rahmani
Foto: Betimi per drejtesi

Borba protiv korupcije bila je visoko na agendi kosovskih opozicionih partija, LVV i LDK, uoči parlamentarnih izbora održanih oktobra prošle godine. Međutim, kako izveštavaju kosovski mediji, LDK vlada ta obećanja nije ispunila.

Bivša vlada Ramuša Haradinaja ostala je u kosovskoj javnosti upamćena po dvema stvarima – taksama od 100% na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i činjenice da je 2/3 njegovog kabineta imalo optužnice, uglavnom za korupciju ali i krivična dela popout neovlašćenog posedovanja i upotrebe oružja.

Zato je i znatan deo kampanje za poslednje izbore za Skupštinu Kosova bio fokus na borbu protiv korupcije pri čemu su opozicione partije obećavale da u vladi neće imati službenika sa optužnicama.

Međutim, kako piše portal „Zakletva za pravdu“, u Hotijevoj vladi već sede ministarka i zamenik ministra osuđeni za korupciju i još jedan službenik čija oslobađajuća presuda nije pravosnažna.

Izvor: Betimi per drejtesi (Delovi teksta su izvorno prevedeni sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Osnovni sud u Prištini je 1. oktobra 2018. godine proglasio krivim Ćazima Rahmanija (Qazim Rrahmani) za krivično delo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Za ovo krivično delo koje spada u krivična dela službene korupcije, Rahmani je osuđen na šest meseci zatvora, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Međutim, uz njegovu saglasnost, ova zatvorska kazna zamenjena je novčanom kaznom u iznosu od 3.000 evra. Takođe, Rahmani je bio u obavezi da Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) vrati iznos od 4.588,89 evra.

Iako je Rahmani osuđen za korupciju dok je bio zamenik ministra u MRSS, to nije sprečilo premijera Avdulaha Hotija da ga ponovo imenuje za zamenika ministra, ovog puta u Ministarstvu kulture, omladine i sporta (MKOS).

Kako podseća „Zakletva za pravdu“, deo programa vlade Avdulaha Hotija je borba protiv negativnih pojava kao što su kriminal i korupcija.

Štaviše, na konferenciji za štampu koja je organizovana nakon što je premijer Hoti dobio nominaciju za premijera od svoje stranke, Demokratskog saveza Kosova (LDK), predsedavajući ove stranke, Isa Mustafa, naglasio je da je u Vladi na čelu sa LDK neće imati ljude koji su imali i imaju problema sa zakonom.

„Pridržavaćemo se principa koje smo naveli – da treba da imamo čiste ljude, koji ranije nisu imali problem i nemaju problema ni sada, koji će biti u vladi i na drugim vladinim pozicijama i koji će biti posvećeni služenju zemlji na najbolji način“, rekao je Mustafa.

„Zakletva za pravdu“ je zatražila komentare od Kancelarije premijera. Na pitanje kako vide imenovanje osobe osuđene za korupciju na mesto zamenika ministra i da li su svesni da protiv Rahmanija postoji pravosnažna presuda, do objavljivanja ove vesti, nisu dobili odgovor.

Na osnovu optužnice Osnovnog tužilaštva u Prištini, Ćazim Rahmani optužen je da je u periodu u kome je obavljao funkciju zamenika ministra u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, prekoračio svoje zakonske nadležnosti kako bi sebi pribavio materijalnu korist.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Rahmani, u periodu od juna 2015. do januara 2016. sa službene bankovne kartice, namenjene za putovanja u inostranstvo, podigao iznos od 12.363,40 evra, bez odobrenja za službeno putovanje.

Prema optužnici, Rahmani je od ukupnog podignutog iznosa vratio 7.504,51 evra MRSS, dok je preostala šteta za MRSS bila 4.858,89 evra.

Ministarka Haradinaj takođe osuđena 2019

Pored Rahmanija, Hotijeva vlada je na poziciju ministarke spoljnih poslova i dijaspore, imenovala Melizu Haradinaj – Stublu (Meliza Haradinaj-Stublla), takođe osuđenu za korupciju.

Osnovni sud u Prištini je 4. oktobra 2019. godine Melizu Haradinaj-Stubla proglasio krivom za krivično delo „neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih imovinskih koristi ili finansijskih obaveza“, iz člana 437. stav 2. KZKK.

Osnovni sud u Prištini osudio ju je na novčanu kaznu u iznosu od 1000 evra i na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam meseci. Kazna će se izvršiti ukoliko ona, u roku od godinu dana, počini još neko krivično delo.

Ovaj slučaj se trenutno nalazi pred Apelacionim sudom nakon žalbe odbrane Haradinaj-Stuble.

Sa aktivnom optužnicom za krivično delo „samostalno sprovođenje pravde“ u Hotijevoj vladi imenovan je i Veselj Krasnići (Vesel Krasniqi).

Krasnići je oslobođen optužbi 2. marta 2020. godine, ali ta odluka, kako se navodi u odgovoru portparola Osnovnog suda u Đakovici, Leke Mučaja (Lekë Muçaj) od 21. maja 2020. godine, još nije postala pravosnažna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.