Hoti: Strateške odluke u Vašingtonu, predstavićemo infrastrukturne projekte, sastanak sa Pompeom

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express
Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, očekuje da će tokom njegovog boravka u Vašingtonu biti doneta strateška odluka u vezi sa budućnošću Kosova. Najavio je sastanke sa američkim zvaničnicima, među kojim i sa državnim sekretarom SAD, ali i da će Prištinska delegacija predstaviti „velike infrastrukturne i engergetske projekte“.

U Beloj kući je za 4. septembar zakazan sastanak prištinske i beogradske delegacije predvođene kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, odnosno predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Prištinska delegacija koju osim Hotija čine potpredsednici kosovske vlade Driton Seljmanaj i Aljbuljena Balaj, ministar pravde Seljim Seljimi, ministar infrastrukture Arban Abraši i šef kabineta premijera Ardita Duši, već je doputovala u Vašington, dok se dolazak delegacije predvođene predsednikom Srbije očekuje.

Osim toga da će se u Beloj kući razgovarati o ekonomskim temama, za sada nema zvaničnih potvrda iz Vašingtona o čemu će se još razgovarati, međutim, nijedna strana nije isključila da se otvore i druge teme.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, poručio je danas na Fejsbuku da u Vašingtonu očekuje donošenje „strateških odluka“.

„U Beloj kući su se uvek donosile strateške odluke koje su dovele do slobode, nezavisnosti i evroatlantskih integracija za državu Kosovo. I ovog puta neće biti drugčije“, napisao je Hoti.

Osim toga, otkrio je da će kosovska vlada u Vašingtonu, predstaviti velike infrastrukturne projekte.

„Vlada Kosova će predstaviti velike infrastrukturne i energetske projekte koji će doprineti razvoju i stvaranju radnih mesta na Kosovu, ali koji utiču na bolju integraciju Kosova na regionalnom i evropskom tržištu“, poručio je Hoti.

Najavio je da će se tokom boravka u SAD sastati sa državnim sekretarom Majkom Pompeom i drugim visokim zvaničnicima SAD, kao i sa predstavnicima albanske zajednice.

Hoti je potom u intervjuu za Kljan Kosova iz Vašingtona precizirao da će se na prvom sastanku sutra razgovarati o paketu projekata iz oblasti energetike koji će „omogućiti Kosovu da u budućnosti bude u potpunosti nezavisno na tržištu električne energije“, naznačivši da je glavni problem u ekonomskom razvoju Kosova upravo nedostatak stabilnosti snabdevanja strujom.

Sledeći sastanak u Beloj kući biće posvećen infrastrukturnim projektima, tj povezivanju regiona „kako bi ekonomija u regionu i ekonomije Kosova i Srbije bile bliže povezane kada je reč o ekonomskom razvoju dve strane i integraciji na regionalno i evropsko tržište“, objasnio je Hoti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.