Poslanik PDK: ‘Online’ nastava u srpskim sredinama „kršenje suvereniteta Kosova“

Poslanik DPK Sejdi Hodža
FOTO: RTK2

Školska godina u srpskim sredinama na Kosovu, za razliku od škola koje rade pri kosovskom obrazovnom sistemu, počela je danas online putem. Sprovođenje odluka Vlade Srbije o početku onlajn nastave predstavlja „potpuno kršenje suvereniteta Kosova“, ovo tvrdi poslanik PDK, Sejdi Hodža.

Odlukom srpskog ministarstva prosvete nova školska godina počela je danas. Za razliku od učenika u centralnoj Srbiji koji su se danas vratili u školske klupe, u srpskim sredinama na teritoriji Kosova, tj. školama koje funkcionišu u srpskom obrazovnom sistemu, zbog, kako je saopšteno, „loše epidemiološke situacije“, nastava će se do daljnjeg odvijati online putem.

Sa druge strane, odlukom kosovskog ministarstva prosvete početak školske godine je odložen za 14. septembar.

Prema podacima kosovskog sindikata prosvetnih radnika, preko 9.700 učenika se na Kosovu izjasnilo da nije u mogućnosti da pohađa online nastavu iako je kosovska vlada najavila kombinovan model nastave. Ovaj sindikat je čak najavio i moguća dodatna odlaganja početka školske godine pri kosovskom obrazovnom sistemu, ukoliko škole do tada ne budu bile spremne.

Uprkos tome što đaci u srpskim sredinama na Kosovu ne odlaze u škole poput vršnjaka u centralnoj Srbiji, poslanik PDK u kosovskoj skupštini, Sejdiu Hodža, ovo i dalje vidi kao „kršenje suvereniteta Kosova“. Zatražio je od kosovske vlade da se njene odluke primenjuju za sve građane Kosova, prenosi RTK2.

„Sprovođenje odluka Vlade Srbije o početku onlajn nastave u školama na severu Kosova predstavlja potpuno kršenje suvereniteta države Kosovo. Odluku Vlade Kosova da odloži onlajn nastavu moraju da poštuju sve opštine u Republici Kosovo, kao i svi građani zemlje. Kao narodni poslanik i član Odbora za obrazovanje, hitno zahtevam od Vlade da se njene odluke sprovode za sve građane bez obzira na etničku pripadnost kako ne bi koristili dvostruke standarde i kršili suverenitet Kosova“, navodi se u objavi Hodže.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.