Hoti: Sastanak u Vašingtonu čim dobijemo novi poziv

Avdulah Hoti konferencija
FOTO: KoSSev

Sastanak u Vašingtonu biće održan čim se formira „državni tim“ koji je predstavljati Kosovo, rekao je sinoć u emisiji Mišljenje (Opinion), kosovski premijer, Avdulah Hoti, prenosi Gazeta Metro.

Sastanak srpske i kosovske delegacije u Vašingtonu najavio je bio specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, za 27. jun, ali je odložen tri dana pre zbog saopštenja Kancelarije specijalnog tužilaštva da su sudu predali na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv jednog od članova kosovske delegacije, kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

„Imao sam poziv da odem čak i nakon što se to dogodilo. Tada smo se, međutim dogovorili da to odložimo za neki drugi dan. Sve je odloženo dok ne odaberemo državni tim koji će predstavljati Kosovo“, rekao je Hoti, prenosi Gazeta Metro.

Dodao je i da će otputovati u SAD čim dobije novi poziv.

Kosovska vlada počela je sa formiranjem „državnog tima“ u sredu, kada je imenovan Savet eksperata za dijalog sa Srbijom i najavljeno imenovanje Koordinatora Vlade Kosova za dijalog i „državnog tima“.

„Premijer zemlje predstavlja Kosovo u dijalogu, ali želim da obezbedim široko učešće svih političkih partija“, rekao je on.

Formiranje šireg tima za dijalog, Hoti je najavio odmah po preuzimanju dužnosti premijera od bivšeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija. Kurti, čija je vlada sa LDK pala posle 51 dana na inicijativu Hotija, odmah je odbacio mogućnost da Samoopredeljenje (LVV) utiče u ovom timu.

Sa sličnom situacijom suočio se prošle godine tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. I on je oformio „državni tim“ kojim su predsedavali lideri tada opozicionih stranaka, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti. Ovaj tim međutim, imao je samo jedan sastanak sa savetnicima tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, pre nego što je proglašen neustavnim.

Najveće tadašnje opozicione partije, LVV i LDK, takođe su tada odbile da učestvuju u Haradinajevom „državnom timu“.

Prištinska Koha, objavila je juče, pozivajući se na svoje izvore, da će Grenel „uskoro“ zakazati novi sastanak Beograda i Prištine: Koha: Uskoro novi datum sastanka u Vašingtonu; Von Kramon potvrdila sastanak u Parizu, očekuje priznanje do kraja godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.