Holandija odbija da potpiše sporazum o sedištu Specijalnog suda

Izvor: Gazeta Express (tekst je preveden sa engleskog; jučerašnje izdanje)

Holandija odbija da potpiše sporazum sa kosovskim vlastima o sedištu Specijalnog suda koje bi trebalo da bude u ovoj zemlji. Kako Gazeta Express saznaje, Holandija zahteva da Kosovo prvo postane član Saveta Evrope, kako bi na taj način potencijalno optuženi mogli da upute svoje žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Odbijanje Ustavnog suda Kosova da preispita ustavnost ustavnih amandmana koje je usvojila Skupština izgleda da neće ubrzati formiranje Specijalnog suda.

Ustavni sud odbacio žalbu opozicije u vezi sa Specijalnim sudom

Ustavni sud Kosova smatra neprihvatljivim zahtev poslanika opozicionih stranaka u vezi sa postupkom tokom usvajanja ustavnih amandmana za formiranje Specijalnog suda.

Poslanici opozicije smatraju da je Vlada, preko svojih poslanika u Skupštini uspela da dostavi Skupštini ustavne amandmane, a u suprotnosti sa propisima parlamenta.

Međutim, Ustavni sud je objavio svoju odluku, navodeći da je zahtev neprihvatljiv.

Kako izvori Gazete Express navode, postoji još jedna prepreka za formiranje Specijalnog suda. Kraljevina Holandija je odbila da potpiše sporazum o sedištu Specijalnog suda koje bi trebalo da bude u Hagu, ili Amsterdamu, jer potencijalno optuženi pred ovim sudom neće imati gde da se žali na svoje kazne.

Holandske vlasti izrazile su volju da potencijalni optuženi pred ovim sudom imaju pravo da ulože žalbu na svoje kazne Evropskom sudu za ljudska prava koji je telo Saveta Evrope. Kosovo još nije član Saveta Evrope.

Kosovske vlasti su godinama tvrdile da će podneti zahtev za prijem u Savet Evrope – panevropski mehanizam.

Članstvo Kosova u Savet Evrope može odložiti funkcionisanje Specijalnog suda, koji je trebalo da započne sa radom sledeće godine, a pred kojim bi trebalo da se sudi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

U decembru 2014. godine, ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači, izjavio je da će Kosovo podneti zahtev za prijem u Savet Evrope tokom prva tri meseca 2015. godine. Međutim, to se nije dogodilo.

Kako je Tači rekao, Kosovo je ispunilo sve uslove kako bi započelo proces podnošenja zahteva. On je rekao da je 34 od 47 država članica Saveta Evrope priznalo nezavisnost Kosova, međutim, on je, takođe, priznao da je proces podnošenja zahteva za prijem dug.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.