Hodžaj za Rojters: Kosovo izbeglo carinsku uniju

Izvor: Koha/Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i engleskog)

Diskusija poslednjih nekoliko meseci da li će se formirati carinska unija ili ne završila se u sredu u Trstu na sastanku balkanskih lidera.

Ministar Hodžaj rekao je Rojtersu da je Vlada Kosova uspela da izbegne projekat carinske unije na Balkanu, koja bi umnogome ugrozila sam budžet Kosova.

KoSSev – Pročitajte još:

Samit lidera Zapadnog Balkana: O ekonomskom povezivanju i regionalnoj saradnji

Pred samit u Trstu: Kosovo, Albanija i Crna Gora i dalje protiv bescarinskog tržišta​

Ovaj projekat podržala je EU kao način za povećanje saradnje u regionu, prenosi Koha.net.

Rojters izveštava da će zemlje Balkana ući u novi sporazum "regionalna ekonomska zona" koji će biti komplementarni deo sporazuma CEFTA.

Hodžaj je rekao da će se njim uskladiti investicioni zakoni i politike i da će se  proširiti slobodno kretanje ljudi i povećati digitalna integracija.

"Ono što nam se sada nudi na stolu, razlikuje se od onoga što je predstavljeno u februaru 2017. godine," rekao je Hodžaj, pozivajući se na nedavni sastanak u Sarajevu, kada je Evropska unija insistirala na zajedničkom tržištu.Gazeta Express: Rojters piše da to što je bilo predviđeno kao zajedničko tržište na sastanku u Sarajevu u februaru, pretvorilo se u oblast regionalne ekonomske saradnje u severnom italijanskom lučkom gradu Trstu, što je kraće od pune carinske unije. Kosovo, koje u velikoj meri zavisi od carinskih prihoda u dopuni svoje kase iskazalo je protivljenje toj inicijativi. Samit je rezultirao posvećenošću njih šest da harmonizuju investiciona pravila, uklone necarinske barijere u trgovini i suštinski premoste praznine i poboljšaju trgovinski sporazum koji je već na snazi –  Centralnoevropsku slobodnu trgovinsku oblast, CEFTA. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.