Hodžaj u kampanji lobiranja u Njujorku: "Dve zemlje na ivici priznanja Kosova"

Dve zemlje na ivici su priznanja Kosova, ali je na njima kada će to saopštiti, izjavio je kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. On se od juče nalazi u Njujorku u, kako saopšteno iz ovog kosovskog ministarstva, kampanji lobiranja za nova priznanja, gde će se, kako je, takođe, najavljeno, sastati sa preko deset predstavnika zemalja akreditovanih u Ujedinjenim nacijama koje nisu priznale Kosovo. U Njujorku je Hodžaj razgovarao i o smanjenju misije UNMIK.

"Do sada sam komunicirao sa 20 zemalja sveta. Ova komunikacija se odvija na nekoliko nivoa – kroz sastanke, telefonske pozive, slanje pisama, memoranduma o raznim strateškim dokumentima koja će ubediti zemlje da priznaju Kosovo. To je proces koji je dugotrajan, složen, uz težak rad i odlučnost dok se ne prodre u određene zemlje. Prema mojim informacijama, dve zemlje su na ivici priznanja Kosova, ali kada će ove zemlje objaviti priznanje – to je na njima. Međutim, imamo redovnu komunikaciju i verujemo da će biti dobrih vesti," rekao je Hodžaj u danas objavljenom intervjuu za kosovski list "Epoka e re".

Juče je, takođe, iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova saopšteno da je Hodžaj "pokrenuo kampanju lobiranja za nova priznavanja nezavisnosti Kosova" u Njujorku.

On se u ovom američkom gradu sastao sa predstavnicima Namibije, Lindom Skot, Bocvane, Čarslom Tembanijem i Svetog Vinsenta i Grenadina, Rodom Kingom, koje je "upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i napretkom u pogledu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama".

"U Njujorku sam kako bih još jednom upoznao predstavnike ovih zemalja o važnosti priznavanja Kosova. Diplomatske misije ovih zemalja u UN-u su veoma važne i uticajne, zato je lobiranje ovde samo jedna strana naših aktivnosti, pre nego što uskoro budemo dobili nova priznanja," izjavio je Hodžaj nakon ovih sastanaka.

Hodžaj se takođe sastao i sa ambasadorima Velike Britanije i Nemačke u UN-u, koje je, kako je saopšteno, upoznao sa postignutim rezultatima na Kosovu, dok je, dodaje se, "diskusija bila fokusirana na smanjenju misije UNMIK-a na Kosovu, novu ulogu koju treba UN da ima na Kosovu i druga dešavanja u regionu i šire."

Hodžaj će se i u narednim danima sastati sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale Kosovo, ističe se.

Kosovo je do sada, prema statistici kosovskog ministarstva spoljnih poslova, priznalo 111 zemalja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.