Hodžaj: Srbija koristi prodaju oružja kao spoljnopolitičko oruđe

Vojnici afrika
FOTO: Flickr.com/USAFRICOM, U.S Army, Spc. Peter Seidler

„Srbija godinama koristi prodaju oružja kao spoljnopolitičko oruđe“, oglasio se danas poslanik PDK, Enver Hodžaj nakon izveštaja Amnesty International-a da je oružje srpskog proizvođača korišćeno u afričkom sukobu u Sahelu.

„Danas je širom Afrike i drugih delova sveta srpsko oružje u rukama terorističkih organizacija i diktatora koji ga koriste protiv nevinih građana“, poručio je Hodžaj u objavi na Tviteru.

I u prošlosti su kosovski zvaničnici optuživali Srbiju da trguje uticajem oružjem, ali konkretno u kampanji odpriznavanja i lobiranja protiv priznanja.

Tako se zamenik nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj, krajem 2019, pozvao na jedan tekst u Kuriru, navodeći da ovaj list piše ono što su iz ovog ministarstva „dugo govorili“, da „srpski zvaničnici koriste prodaju oružja širom sveta protiv Kosova“. Međutim, u Kurirovom tekstu se nije spominjalo Kosovo.

Slične optužbe iznosio je takođe bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, optužujući tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije, Ivicu Dačića, da je navodno obećao oružje Burundiju u zamenu za povlačenje odluke o priznanju Kosova.

Podsetimo, BIRN je nedavno pisao, pozivajući se na izveštaj organizacije za ljudska prava Amnesty International, da je analizom video snimaka iz sukoba u afričkom regionu Sahel identifikovao 12 slučajeva u kojima se vidi da borci koriste oružje koje je nedavno proizvela kompanija Zastava.

Kako su navel, oružje srpskog proizvođača identifikovano je u objavama na društvenim mrežama oružanih grupa koje deluju u ovom regionu, uključujući i fililajle Islamske države.

Amnesty International navodi da su neki od najnovijih dostupnih modela pušaka podudaraju sa trgovinskim zapisima o prodajama Srbije zapadnoafričkoj državi Burkina Faso.

Kako dodaju, to ukazuje da je oružje nedavno prodato vladi pre nego što je dospelo u ruke naoružanih grupa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.