Hodžaj najavljuje nova konzularna predstavništva sa Albanijom

Izvor: Epoka e re (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar spoljnih poslova Republike Kosovo, Enver Hodžaj, boravi u Tirani gde prisustvuje samitu dijaspore, koji je prikupio više od hiljadu učesnika iz 40 različitih zemalja sveta.

Tokom svog govora, ministar Hodžaj je naglasio ulogu dijaspore u dešavanjima na Kosovu i u Albaniji. On je rekao da su dostignuća Albanaca misija dijaspore, koja je ostala blizak saborac tokom istorije od formiranja albanske države, borbe za slobodu Albanaca koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji, naporima koji su kulminirali nezavisnošću Kosova 2008. godine.

Nakon najave predsednika Hašima Tačija dan ranije, diplomata Hodžaj potvrdio je da će Priština biti domaćin sledećeg samita dijaspore. On je takođe predstavio zajedničke planove ministarstava spoljnih poslova Kosova i Albanije, najavivši da će se uskoro otvoriti dva konzulata u Turskoj i Danskoj.

"Našim zajedničkim konzularnim predstavništvima će uskoro biti dodata još dva – u Danskoj i Turskoj," rekao je Hodžaj.

Ministar Hodžaj naveo je imena mnogih mladih iz dijaspore, koji su kroz talente u umetnosti, muzici, kulturi i sportu – postali poznati po svetu.

On je rekao da je srećan što je u 2016. zabeležen dobar razvoj i da sa dijasporom rasutom u geografskom smislu, možemo reći da na Balkanu i u svetu postoji albanski faktor.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.