Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini za zločine do 15. juna, Kurti bi trebalo da otkaže sastanak sa Vučićem

Izvor: Ekonomiaonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj (Hoxhaj) učestvovao je u drugoj seriji diskusija Otvorenog foruma FOLj (FOL), izveštava Ekonomia Online, i ukazao na prva tri neuspeha vlade Kurtija u vezi sa nedostatokom vladinog programa.

Hodžaj je podsetio premijera Kurtija na dva uslova koja je zatražio pre početka dijaloga sa Srbijom – izvinjenje Srbije i pronalazak nestalih.

„Ako se Srbija ne izvini do 15. juna, za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Vučićem“, rekao je Hodžaj.

Hodžaj je govorio o opoziciji ove stranke prema Kurtijevoj vladi.

Između ostalog, rekao je da PDK nikada neće formirati opoziciju poput Samoopredeljenja, već poput evropskih parlamentarnih partija.

„Biću što jasniji. Ishod od 14. februara shvatili smo kao demokratski ciklus, a promene kao nešto demokratsko. Nećemo biti opozicija poput Pokreta Samoopredeljenje, ni po mentalitetu, ni po konkretnom pristupu i aktivnostima, već će PDK napraviti opoziciju poput evropskih parlamentarnih partija. Znam kako se formira opozicija i kako se dobija bitka mišljenja“, rekao je on.

Prema Hodžaju, trenutna vlada propada na tri nivoa. Prvi je, prema njegovim rečima, nedostatak programa, zatim nedostatak sadržaja i pre svega nedostatak standarda.

„Ono što se dogodilo do ovih prvih 100 dana Vlade je da smo u prvom videli neuspeh na tri nivoa, a to je da nema programa, drugo nema sadržaja, videli smo na sastancima Vlade da se odluke donose uzalud, ova vlada nema profil, postoje ministri za koje niko ne zna za šta se zalažu i pre svega ova vlada nema standard. Rekli su da nepotizma neće biti a to viđamo svaki dan. Obrazloženje porodičnog zapošljavanja je politička arogancija. Mislim da u istoriji Kosova nije postojala slabija vlada od Kurtijeve“, dodao je.

Hodžaj je takođe govorio o spoljnjoj politici ove vlade, za koju kaže da ponižava položaj Kosova. On čak smatra da bi u ovom obliku Kosovo moglo završiti bez prave državnosti kao što su Tajvan, Kipar i Palestina.

“Spoljna politika u kontekstu Kosova znači da mora postojati volja za unapređenjem položaja Kosova, ali ova vlada čini suprotno, to je ponižavajući položaj. Kao rezultat, ona gubi element državnosti i postaje poput nekih neoriginalnih država poput Tajvana, Kipra i Palestine“.

Stranka PDK takođe je govorila o dijalogu između Kosova i Srbije, kritikujući premijera Kurtija zbog njegove izjave da će započeti novi dijalog, izveštava EO.

„Dijalog Kosova i Srbije tema je koja nije popularna. Ovo je vitalna tema za postojanje Kosova, dijalog koji pridružuje Kosovo UN-u i zaključuje kosovsku državnost. Kurti je tvrdio da neće nastaviti sa starim dijalogom već započeti novi“.

„Kažem Kurtiju da bi, ako je to slučaj, trebalo da donese novu rezoluciju o dijalogu  Kosova i Srbije“, rekao je.

“Dolazak Palmera i Lajčaka istovremeno na Kosovo i u Srbiju pokazuje da EU i SAD uzimaju ovo pitanje ozbiljno. Njihova poseta imala je više veze sa preliminarnom pripremom za dijalog Kosova i Srbije, više u pogledu položaja. Vlada Republike Kosovo nije spremna za politički dijalog, drugo, nema platformu i nije pripremljena na diplomatskom polju“, rekao je Hodžaj, između ostalog.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.