Hiseni: Srpski vozovi saobraćaju ilegalno ka Kosovu; ŽS Kraljevo: Voz ide samo do Rudnice od nastanka pandemije

Voz u Lozištu
FOTO: KoSSev

Četiri srpska voza još uvek saobraćaju ilegalno na teritoriji Kosova, kazao je juče Škumbin Hiseni (Shkumbin Hyseni), član kosovskog Regulatornog organa za železnicu (ROŽ) na sastanku na kojem se razmatrao izveštaj ovog tela za 2020. godinu, prenela je prištinska Koha. Sa druge strane, kako su potvrdili iz železničke stanice u Kraljevu za KoSSev, vozovi železnica Srbije još od početka pandemije nisu otišli dalje od Rudnice.

„Još uvek četiri srpska voza saobraćaju ilegalno, uprkos činjenici da smo to na svakom sastanku pominjali kao problem i tražili odluku šefova država. Između ostalog, tamo se vrši opasan prevoz, dok kod nas nije prošao nijedan postupak, oni ne ispunjavaju nijedan kriterijum za cirkulaciju“, kazao je Hiseni, prenosi prištinska Koha.

Na ovom sastanku odbora poslanik Ekrem Mustafa, upitao je šta su uradili povodom toga, s obzirom na to da je, kako je rekao, prevoznicima potrebna licenca Regulatornog organa za železnicu.

„Mi smo liberalizovali tržište pravnim aktima i dozvolili smo ovu mogućnost. Stalno smo slali pisma da zaustavimo rad bilo koje vrste vozova, da zaustavimo ilegalne vozove. Svaka kompanija koja misli da joj je u interesu da bude deo kosovskog tržišta, može da se prijavi ROŽ“, odgovorio mu je Hiseni.

On ponavlja da je Regulatorni organ nadležan za izdavanje dozvola nakon upućenog zahteva, ali i kaže da su apelovali na prethodne vlasti da se reši ovaj problem.

„Naša odgovornost bila je da donesemo odluku i razgovarali smo sa premijerom u to vreme 2017. godine, sa resornim ministrima i ministrom za infrastrukturu. Vlasti su donele odluku za zaustavljanje jednog od vozova, ali, nažalost ista odluka nije primenjena za ostale vozove“, kazao je.

Poručuje da bi nadležni organi trebalo da reaguju kako bi se zaustavilo kretanje vozova, a da za tako nešto nije nadležno ROŽ.

„Verujemo da organi reda mogu to da učine, ali kao institucija, mi nismo u mogućnosti da delujemo, to su naše nadležnosti. Organi reda bi trebalo da obezbede inspekciju i da zaustave ulazak ovih vozova na granici koji dolaze iz Kraljeva i vraćaju se u Kraljevo“, zaključio je, prenosi Koha.

Za razliku od navoda Hisenija, kako je potvrđeno za KoSSev iz železničke stanice u Kraljevu, vozovi iz ovog grada ne ulaze na teritoriji Kosova još od nastanka pandemije koronavirusa.

Reč je o vozovima koji su kretali iz Kraljeva u dva termina – 6.50 i 14.50, a završna odrednica im je bila Kosovska Mitrovica.

Kako je potvrđeno za KoSSev, ovaj voz sada saobraća samo do Rudnice, koja se nalazi u blizini prelaza Jarinja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.