Hil: Srbi na Kosovu moraju da znaju šta će dobiti formiranjem Zajednice srpskih opština

FOTO: Fonet/Milica Vučković

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da su pregovori Beograda i Prištine mnogo složeniji nego što se može zamisliti, ali da je u međuvremenu veliko pitanje koje se postavlja Srbiji ono u vezi sa Ukrajinom, odnosno kakav će odnos imati sa Rusijom.

Hil je na otvaranju Beogradskog ekonomskog foruma rekao da briselski proces ima sve neophodne elemente, da se zna šta bi trebalo da bude urađeno.

On je naveo da Srbi na Kosovu moraju da znaju šta će dobiti formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), kako će im život izgledati i šta će raditi Priština, dodajući da je ZSO rešenje koje će na kraju biti usvojeno.

Prema njegovim rečima, inicijalna ideja bila je da ZSO bude osnovana, a da Srbija da Kosovu kapacitete na osnovu kojih bi moglo da postane član EU.

Hil je rekao da Kosovo mora da ima veće kapacitete kako bi bilo međunarodni faktor, jer 15 godina od proglašenja nezavisnosti neke države EU i mnogo država u svetu tu nezavisnost ne priznaju.

Ambasador SAD je naveo da nema zbora da su Srbi u Srbiji veoma strastveni kada su u pitanju Srbi na Kosovu i podsetio na incident u Banjskoj „koji ne sme da se ponovi“.

On je zaključio da se može razgovarati o tome šta KFOR može da uradi za Kosovo, ali da Srbija mora da razume da nema drugog puta osim političkog rešenja.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.