Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

general Nebojša Pavković
FOTO: Ed Oudenaarden/Pool/AFP

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

U danas objavljenoj odluci, predsednik suda Karmel Ađijus naglasio je da je Pavković osuđen za veoma teške zločine i da nije pokazao da je u zatvoru u dovoljnoj meri prihvatio svoju odgovornost i rehabilitovao se.

Kao dokaz za to, Ađijus je naveo da je Pavković, u više intervjua srpskim medijima i u dve knjige koje je napisao u zatvoru u Finskoj, plasirao „lažni“ i presudi suprotan narativ o zločinima na Kosovu, osporavajući sopstvenu odgovornost, „slaveći počinioce“ i pogrdno nazivajući Albance.

Sudija Ađijus je ocenio i da bi general Pavković na slobodi mogao ugroziti svedoke i da postoji rizik da bi ponovo počinio krivično delo.

General Pavković je dve trećine kazne izdržao 28. avgusta, a finske vlasti nazvale su njegovo ponašanje u zatvoru „besprekornim“.

Pavković se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2005. godine. Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 22 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova, tokom NATO bombardovanja 1999, kada je on bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Zajedno s Pavkovićem, tada su na dugogodišnje kazne zbog istih zločina bili osuđeni još policijski general Sreten Lukić, političar Nikola Šainović i generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić.

Svi su bili prevremeno oslobođeni posle izdržane dve trećine kazne.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.