Hasani: Kosovo bi trebalo da traži priznanje od Srbije u zamenu za Asocijaciju

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da je pitanje izvršnih ovlašćenja u sporazumu o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom mit, koji su stvorili neprofesionalci.

Asocijacija samo kao deo konačnog sporazuma

Hasani: Kosovo bi trebalo da traži priznanje od Srbije u zamenu za Asocijaciju

Hasani je rekao da Kosovo treba jasno da stavi do znanja Srbiji da, ako želi Zajednicu opština sa srpskom većinom, treba da prizna državu Kosovo.

„Vi želite Udruženje, ja želim međunarodno priznanje od vas. Tačka. Svaki drugi put je začarani krug i čini Kosovo zamrznutim sukobom. Ako se to sada ne razjasni, onda će doći do zamrznutog sukoba“, rekao je Hasani.

Prema njegovim rečima, Srbi imaju problem sa svime oko Kosova, jer je to, kako je rekao, ludi mit koji se stvarao vekovima.

„Nemaju alternativu. Nije toliko problem Rusije, već kineskog imperijalnog projekta. Ovde se može dogoditi specifičan zamrznuti sukob, poput slepe tačke u Evropi koja ne igra nikakvu funkciju, ali samo ne dozvoljava da eksplodira, jer se guši“, rekao je on.

Hasani je u intervjuu za Interaktiv na Koha TV kazao da se u presudi Ustavnog suda u vezi sa ovim sporazumom reči izvršna nadležnost nigde ne spominju.

Hasani ocenjuje da bi bilo jako dobro za Kosovo da se pitanje Asocijacije uključi u konačni sporazum sa Srbijom za normalizaciju odnosa.

„Ustav nigde u svojoj presudi ne spominje reč izvršna nadležnost. Ovo je mit koji su stvorili laici, zajednica koja nema profesiju. Nema takve reči u presudi“, rekao je on.

„Voditelju dijaloga treba reći da niko ne treba da radi ovaj posao i da to treba da bude deo konačnog sporazuma sa Srbijom. Mi iznosimo svoje zahteve, poput nestalih i drugih, i tako postajemo deo sveobuhvatnog procesa“.


U poslednje vreme pojačan je pritisak na Vladu Kosova da osnuje Asocijaciju, što proizilazi iz Sporazuma iz 2013. potpisanog u Briselu. Ovaj sporazum, u mnogim tačkama, Ustavni sud je proglasio neustavnim.

Promenom vlada međunarodne obaveze se ne mogu devalvirati

Kosovo ima međunarodnu obavezu koju je Skupština ratifikovala 2013. godine, kazao je Hasani.

On kaže da je odluka iz 2013. doneta legalno prema međunarodnom pravu i ne može se poništiti domaćim političkim promenama. Prema njegovim rečima, to je dokazao i Sovjetski Savez pokušavajući da poništi odluke carske Rusije.

Hasani je u KTV Interactive rekao da postoje neka pravila o nasleđivanju država koja se ne mogu promeniti. Prema njegovim rečima, kada se promene vlade, ne mogu se menjati međunarodne obaveze.

„Stranke moraju da sednu i svaka iznese svoja pitanja ili nedoumice. Srbija kaže da Asocijaciju treba formirati i to se sada može rešiti političkim procesom. U finalu se mora postići konačan sveobuhvatni sporazum“, rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.