Veoma loš kvalitet vazduha na Kosovu ovog jutra

Obilić, FOTO: AP/ Visar Kryeziu

Kvalitet vazduha na Kosovu ovoga jutra je, prema podacima kosovskog Hidrometeorološkog zavoda, „loš ili veoma loš“. Negativna merenja beleže se na celom Kosovu osim u mestu Đeneral Janković.

Kvalitet vazduha na Kosovu već godinama je aktuelna tema u medijima, a prvenstveno zbog zagađenja Prištine usled emisije gasova iz Termoelektrane u Obiliću. Međutim, prema poslednjim podacima Hidrometeorološkog zavoda na Kosovu, objavljenim u aplikaciji koju obezbeđuje EU „Kosovo AIR quality“ ništa bolja situacija nije ni u ostalim gradovima, među kojima je i Mitrovica.

Suspendovane čestice u vazduhu Pm2.5 (μg/m3) sa više od 63 jedinica i PM10 (μg/m3) sa više od 66 jedinica, prema poslednjim podacima ovog zavoda za Mitrovicu, prelaze dozvoljenu granicu, toliko da je kvalitet vazduha definisan kao „veoma loš“. Ostale supstance, i štetni gasovi, prema dostupnim podacima, nisu povišeni u ovom gradu.

„Povišen nivo Pm2.5 (μg/m3) i PM10 (μg/m3) čestica u vazduhu, prema mnogobrojnim studijama, ima kratkoročne efekte na kardiovaskularni sistem. Dugoročni efekti se smatraju česticama prašine PM, koje imaju toksikološka svojstva koja napadaju respiratorni sistem i smanjuju imunitet usled prodiranja PM u pluća i delove bronhija“, navodi se u aplikaciji ‘Kosovo AIR quality’.

Mnogo veća merenja beleže se u Peći gde su Pm2.5 (μg/m3) i PM10 (μg/m3) – 132 i 165 i Prizrenu – 130 i 187.

Bolja merenja, ali i dalje „loša“ i „veoma loša“ beleže se i u drugim gradovima na Kosovu. Osim u mestu Đeneral Janković, gde je zagađenje vazduha „umereno“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.