Gračanica: Etno manifestacija i sajam meda

FOTO: RTV Kim

Povodom obeležavanja praznika Velike Gospojine na platou ispred Opštine Gračanica juče je održana prva etno manifestacija „Gračaničko prelo“ i treći međuopštinski sajam meda.

Na štandovima su bili izloženi predmeti nastali u radionicama koje nastavljaju tradiciju starih znata: filigranski nakit, pletiva, vezeni i heklani predmeti, narodna nošnja, pčelinji proizvodi, domaća hrana, makete manastira, ali i umetničke slike.

Sandra Đokić, direktorica Turističke organizacije Gračanice rekla je da „Gračaničko prelo“ ima za cilj da predstavi bogatu istoriju i tradiciju ove lokalne samouprave.

„Nadam se da će u narednim godinama ova manifestacija postati tradicija i čuvar tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva. Takođe, cilj ove manifestacije je i da se na trenutak podsetimo svih pravih duhovnih i tradicionalnih vrednosti, da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, tradiciju i kulturu“, kazala je Đokićeva.

Mladen Đokić, ispred Udruženja pčelara „Nukleus“ kazao je da organizacijom ovakvih manifestacija nastoje da doprinesu popularizaciji pčelarstva na Kosovu i njegovoj što boljoj promociji.

„Ovom manifestacijom doprinosimo da se širi krug ljudi upozna sa našom delatnošću, ali i da skrenemo pažnju javnosti i donosioca odluka na svim nivoima vlasti da više pažnje posvete prosperitetnim delatnostima. Izuzetno mi je drago što smo uspeli da okupimo sve zanatlije sa Kosova i Metohije“, rekao je Đokić.

Na izložbi su bili predstavljeni domaći proizvodi „Keteringa na kašiku“, osnovanog nedavno na inicijativu profesorke Gordane Toskić i grupe žena iz Gračanice i okolnih sela.

„Današnji praznik je jako bitan za svakog meštanina opštine Gračanica, a posebno kada se organizuje ovakva manifestacija. Veoma nam je značajno što ovde možemo da promovišemo svoje proizvode, to što mi radimo u keteringu je sve što žene znaju i rade u svojim kućama, ali nekada možda ne mogu da stignu pa smo mi zbog toga tu“, kazala je Toskićeva.

Posetioci su imali prilike da pogledaju i ručne radove članica Udruženja žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela.

„Kada se ovako nešto organizuje u našoj opštini ne može da prođe bez nas, jer smatramo da svi zajedno treba da pokažemo šta to naša opština ima, kakvi su to ljudi, šta oni to proizvode, da prikažemo svu ovu lepezu proizvoda. Nadam se da će ova manifestacija prerasti u međunarodu i da ćemo imati mnogo učesnika sa strane da i oni vide šta opština Gračanica ima da ponudi“, kazala je predsednica ovog Udruženja Gordana Đorić.

Sajam meda okupio je desetak pčelara sa područja opštine Gračanica, a osim meda bilo i drugih proizvoda: kapi od propolisa, Medovače, pčelinjeg voska i saća. Kako bi poboljšali pašu, pčelari iz Gračanice počeli su sa sadnjom lipe, bagrema, facelije i evodije, kazao je pčelar Siniša Đorđević.

„Želja nam je da u narednih nekoliko godina uspemo da proizvedemo još neki drugi med sem livadskog. Ono što je najpotrebnije trenutno jeste da se smanji upotreba hemije i pesticida, znate da se svaka voćna kultura tretira i do desetak puta, sve se to odrazi i na pčelu ali i na životnu sredinu. Znamo da ukoliko ne bude pčela neće biti ni oprašivanja biljaka, tako da ćemo biti u velikom problemu. Pčelama je potreban čist vazduh i voda“, rekao je Đorđević.

U okviru umetničkog programa na manifestaciji su nastupili polaznici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Lapljeg Sela i Miljana Slavić.

Organizaciju „Gračaničkog prela“ i trećeg međuopštinskog sajma meda pomogli su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Kosovski upravni okrug, PO Priština i Opština Gračanica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.