Spašeni zarobljeni rudari u Trepčinom rudniku u Južnoj Mitrovici

Rudari Trepča
Foto: Gazeta Express 

16:40 – Svi rudari koji su bili zarobljeni više časova u rudniku Trepča spašeni su nakon što je obezbeđen alternativni izvor električne energije, javili su Kosovski medjii.

Alternativni izvor struje je obezbeđen u saradnji sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom (KEK). Svi radnici su u dobrom zdravstvenom stanju, potvrdio je za Kljan Kosova direktor Trepče Dževdet Tahiri.

15:10 – U Trepčinom rudniku zarobljeno 100 radnika

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Sindikata radnika Trepče, Šućuri Sadiku (Shyqyri Sadiku) potvrdio je za Gazetu Express da je u Trepčinom rudniku zarobljeno 100 radnika.

Prema rečima Sadikua, oni se nalaze na dubini od 700 metara i nisu u životnoj opasnosti zato što je ventilacija dobra.

„Da, istina je. Ostali su u rudniku. Prva smena je obavljala poslove. I dogodilo se šta se dogodilo, izgoreo je glavni trafo koji snabdeva rudnik strujom. Trenutno su u rudniku. Nisu životno ugroženi. U kontaktu smo, ventilacija je dobra. Unutra je oko 100 ljudi. Nalaze se u regiji 11 na dubini od oko 700 metara,“ rekao je Sadiku za Gazeta Express.

Dok predsednik Sindikata radnika Trepče tvrdi da je u rudniku zarobljeno 100 radnika, s druge strane, ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka saopštio je da je samo 10 radnika zarobljeno i da nisu životno ugroženi.

Naveo je da traže alternativni način upravljanja liftom kako bi izvukli rudare.

„Nisu u životnoj opasnosti. Radimo na traženju alternativnog rešenja izvlačenja iz rudnika dok lift ne proradi,“ zaključio je.

Vest je za Gazetu Express potvrdio i direktor glavnog odbora Trepče, Ardian Sulja (Ardian Syla).

Rekao je da je situacija pod kontrolom i da će uskoro naći rešenje.

„Istina je, zato što je izgorela trafo stanica, rudari su ostali zarobljeni u rudniku. Ali situacija je pod kontrolom i biće brzo rešena na drugačiji način,“ rekao je Sulja Gazeti Express.

Rekao je da su van opasnosti i da se ta oblast redovno ventiliše.

„Vazduh se redovno ventiliše, komunikacija sa rudarima je funkcionalna,“ zaključio je Sulja.

Do ovog incidenta je došlo nakon što je izgorela trafo stanica koja Trepču snabdeva strujom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.