Haradinaj: Spreman sam da pronađem dogovor sa Srpskom listom

Pitanje demarkacije i dalje je jedna od najaktuelnijih tema na Kosovu. Iako premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, najavljuje da će ovo pitanje naći u Skupštini Kosova sledeće nedelje, zbog stavova pokreta "Samoopredeljenje" i Srpske liste, analitičari smatraju da će dogovor oko ove teme teško biti postignut.

Pitanje ratifikacije granične linije sa Crnom Gorom trebalo bi da bude pokrenuto sledeće nedelje, najavio je premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, u intervjuu za RTK, gde je rekao da je u stalnim razgovorima sa Srpskom listom i da postoji mogućnost da i oni podrže ovaj sporazum, čime će biti obezbeđen dovoljan broj glasova za njegovo usvajanje.

"Srpska lista za sada ne odbija razgovor na ovu temu, ali su i u međusobnim razgovorima o mogućnosti da podrže ovaj proces. Ja poštujem Srpsku listu, izabrane poslanike, njihov autoritet, oni su ljudi sa Kosova, razgovaramo sa njima kako bi oni pomogli slobodu kretanja građana Kosova. Međutim, sloboda kretanja ne može doći gubitkom teritorije, ili davanjem koncesija. Ja sam spreman da pronađemo zajednički jezik sa Srpskom listom i verujem da je ovo u interesu i kosovskih Srba, jer i oni nemaju bezvizne pasoše i ne mogu da putuju u inostranstvo," rekao je Haradinaj.

Srpska lista odbacila je juče insinuacije o navodnom pogađanju njihovih poslanika u vezi sa pitanjem demarkacije sa Crnom Gorom.

"Za Srpsku listu tema demarkacije uopšte ne postoji, niti nas to pitanje interesuje i njime neka se bave albanske partije u skladu sa svojim političkim programima," naveli su iz Srpske liste.

Pitanje demarkacije između Kosova i Crne Gore ustvari je pitanje koje se tiče Srbije i Crne Gore, tako da Srpska lista ne bi trebalo da glasa za ovaj sporazum, kaže član Srpskog nacionalnog foruma, Živorad Lazić.

"Srpka lista ne bi trebalo da podrži demarkaciju, to je problem albanskih partija, pa neka se one međusobno dogovaraju na koji način će da reše to pitanje. Na osnovu odnosa partija koji je u Skupštini Kosova, ne verujem da će biti obezbeđen dovoljan broj glasova ni sledeće nedelje. Sve u svemu ne očekujem skoro usvajanje," rekao je Lazić.

Ni politički analitičar Nedžmedih Spahiu nije optimista po pitanju ratifikovanja Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom sledeće nedelje.

"Srpska lista ima priliku da postavlja uslove i sve od toga zavisi. Da li će biti postignut dogovor, ili ne nije teško pretpostaviti. Očigledno su u toku neki teški razgovori s obzirom na to da se ovo pitanje toliko odlaže, kao i da je razlika između ponude i potražnje očigledno velika," rekao je Spahiu.

Sporazum o demarkaciji Kosova sa Crnom Gorom potpisan je avgusta 2015. godine u Beču, koji je Skupština Crne Gore odmah ratifikovala. Evropska komisija je jasno stavila do znanja da bez ratifikacije ovog sporazuma Kosovo ne može dobiti bezvizni režim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.