Haradinaj: Spečio sam pljačku 10 milijardi evra i plan podele Vučića, Rame i Tačija

Ramuš Haradinaj
Foto: KoSSev

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je sprečio pljačku 10 milijardi evra, plan koji bi, prema njegovim rečima, bio realizovan podelom Kosova. Za ovo okrivljuje trojac Vučića, Tačija i Rame, koji su prema njegovim rečima bili tvorci plana podele, piše Oranews.

Haradinaj je u intervjuu za ovaj albanski medij naveo da je tajni razlog političke krize na Kosovu bila budućnost rudnika Trepča u Mitrovici.

„Sa investicijom koja ne prelazi 140 miliona evra, Trepča daje neto dobit od oko 500 miliona evra godišnje, za 20 godina pravi 10 milijardi evra, u čemu Kosovo i Srbija treba da uživaju“, rekao je Haradinaj.

Izjavio je i da je sprečio pljačku i ponovio navode da je trojac Vučić, Tači i Rama začetnik plana za podelu Kosova.

Međutim u tekstu Oranews u kojem se najavljuje Haradinajev intervju još uvek nema detalja o tome u kakvoj su vezi navodnih 10 milijardi evra, Trepča i navodno sprečavanje podele.

„Zaustavio sam pljačku od 10 milijardi evra, koja bi se realizovala kroz plan podele Kosova. To je bio tajni ekonomski cilj u planu razmene teritorija između Kosova i Srbije. Tači, Vučić i Rama bili su partneri u realizaciji ove šeme. Ali zaustavio sam ovu pljačku i rudnik Trepča, danas već dva meseca, pripada samo Kosovu“, rekao je Haradinaj.

Međutim, tu nije stao sa optužbama.

Izjavio je i da je ministar spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, radio protiv Kosova, „dok se Ditmir Bušati odupirao planu podele dok ga nisu uklonili i na njegovo mesto doveli Cakaja, koji je bio vrlo aktivan, međunarodno promovišući projekat“.

Kad je reč o njegovoj ostavci, za to je naveo da su ga prisilili „međunarodni ali i unutrašnji faktori“.

Aljbinu Kurtiju je poručio da greši ukoliko ukloni taksu od 100 odsto koju je njegova vlada uvela na robu iz Srbije i BiH.

Govorio je i o „Balkanskom Šengenu“, izjavivši da je „Balkanski Šengen bez Kosova veoma velika greška“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.