Haradinaj raspustio Komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom

Novi premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, odmah je, po stupanju na dužnost, predložio Vladi da raspusti Komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija na mesto šefa budućeg tima koji će se baviti ovim pitanjem, javlja Gazeta Express. 

"Premijer Ramuš Haradinaj preložio je vladi da raspusti Komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ovlastio Špejtima Bulićija da formira tim koji će se baviti demarkacijom," navodi se u saopštenju Haradinajevog kabineta, prenosi Express.

Mediji u Prištini, upravo javljaju i da je Vlada Kosova usvojila predlog Haradinaja i raspustila Komisiju za demarkaciju.

Raspuštanje ove komisije bilo je prilično očekivano s obzirom na ozbiljan sukob koji su tokom procesa demarkacije imali Haradinaj i sada već bivši šef komisije Murat Meha.

Tokom jedne od sednica te komisije, Haradinaj je bacao geografske mape po kancelariji i teško optuživao Mehu da radi protiv interesa Kosova.

Iako je demarkacija sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje vizne liberalizacije, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova bila je žestoki protivnik dogovora koji su pre tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igro Lukšić.

Taj dogovor, zbog otpora Haradinajeve partije i pokreta Samoopredeljenje nikada nije ratifikovan u Skupštini Kosova, a revizija sporazuma o demarkaciji bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja Ramuša Haradinaja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.