Haradinaj pred sastanak kod Jahjage: Zatražiću raspuštanje parlamenta i prevremene izbore kao jedini put izlaska iz krize

Lider kosovske opozicione AAK Ramuš Haradinaj jedini je do sada od lidera opozicionih stranaka koji je prihvatio poziv kosovske predsednice Atifete Jahjage da se sa njom sastane danas u pokušaju prevazilaženja višemesečne blokade kosovskog parlamenta. Iako su prištinski mediji javljali tokom vikenda da se AAK odazvala pozivu za sastanak, uz dve vladajuće partije – LDK i PDK, koje su prethodno najavile svoje učešće, Ramuš Haradinaj je i lično to potvrdio sinoć na svom Fejsbuk profilu.

"Odgovaram pozitivno na sastanak sa Predsednicom kako bih predstavio našu poziciju, koja je već čvrsto pokazana u javnosti na koji način zemlja može da izađe iz institucionalne krize," napisao je Haradinaj, dodajući:

"Na ovom sastanku zatražiću raspuštanje parlamenta i da zemlja ima prevremene izbore kao jedini put izlaska iz ove krize. Takođe ću zatražiti i da se predsednički izbori organizuju neposrednim glasanjem naroda."

Albanski mediji su nedavno ekskluzivno pisali da je Ramušu Haradinaju ponuđeno mesto ministra spoljnih poslova Kosova i zamenika premijera, čime bi se, ukoliko bude prihvatio, sa svojom partijom pridružio vladajućoj koaliciji, sa Isom Mustafom i Hašimom Tačijem na čelu. Upravo je politička kriza na Kosovu sa opozicijom, koja od oktobra prošle godine blokira rad parlamenta i koristi nasilje – naterala Mustafu i Tačija da pronađu odgovarajuću formulu da nastave rad ove vlade, pisali su mediji iz Albanije pre nedelju dana. Ramuš Haradinaj je, međutim, umesto sadašnje Tačijeve pozicije, navodno zatražio mesto ministra Kosovskih bezbednosnih snaga.

Haradinaj je, međutim, indirektno kritikovao odbijanje ostale dve opozicione stranke koje sa AAK predvode višemesečne proteste – pokreta "Samoopredeljenje" i NISMA-e, zbog odluke da ne idu na današnji sastanak u kosovsko predsedništvo.

"Izolacija opozicionih lidera je izolacija naše ispravne stvari," naslov je Haradinajeve poruke na Fejsbuku, a u poruci je dalje dodao:

"Opozicija mora da prodre svuda, uključujući i međunarodne krugove. U međuvremenu, procene pojedinaca u vezi sa mojom pozicijom i AAK u vezi sa ovim sastankom smatram ili pritiskom ili agendom. Uprkos svemu, AAK ostaje čvrsto u frontu udružene opozicije u degradaciji države."

U najnovijim naporima kosovske predsednice Atifete Jahjage da se prevlada višemesečna blokada parlamenta od strane kosovske opozicije, ona je u petak pozvala lidere parlamentarnih stranaka na zajednični sastanak danas. Do sada su prisustvo potvrdili kosovski premijer i lider Demokratske lige Kosova (LDK) – Isa Mustafa, njegov zamenik i ministar spoljnih poslova koji je i lider Demokratske partije Kosova (PDK) – Hašim Tači. Osim AAK, predstavnici ostale dve opozicione partije koje predvode sada već jednogodišnje proteste – pokret "Samoopredeljenje" i "Inicijativa za Kosovo" (NISMA), "jasno su stavili do znanja" da neće učestvovati na sastanku. Ipak, međunarodni predstavnici snažno podržavaju ovaj sastanak, te će njemu danas prisustvovati i ambasador SAD-a u Prištini Greg Delavi, kao i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, a izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček je na svom Tviter nalogu, takođe podržala sastanak izražavajući nadu da će mu se "svi pridružiti". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.