Haradinaj: Kurti i Vučić odlažu proces dijaloga, primenjuju istu strategiju

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić imaju istu strategiju za dijalog, obojica pokušavaju da ga odlože. Dok se jedan plaši „lošeg rešenja“, drugi čeka izbore na proleće, ocenio je lider AAK.

„Aljbin Kurti se plaši da će ga iznenaditi nešto na putu, da će mu biti ponuđeno loše rešenje, da će biti primoran na loš sporazum za Kosovo i izabrao je strategiju kolebanja, odlaganja i neučestvovanja“, kazao je sinoć Haradinaj, prenosi Zeri.

Kaže da se i on lično, kada je bio premijer, plašio loših dogovora i iznenađenje, te da je upravo zbog toga odlučio da se bavi drugim pitanjima – „poput KBS-a, Trepče, energetske nezavisnosti i drugih tema“.

Kaže da je upravo ovakva strategija slična onoj koju primenjuje i srpski predsednik.

Konstatuje da se, kada je dijalog u pitanju, interesi oba pregovarača podudaraju, ali iz različitih razloga.

„Kurti je izabrao strategiju ‘podići se, a ne pasti’, koja ga tera da ode u Brisel, da ne bude Kosovo krivo da blokira dijalog, ali ne želi da pokreće u temu. Vučiću se ova strategija veoma sviđa… Izbori su na proleće sledeće godine, i on se plaši da će ga primorati Amerika na jedan sporazum koji će njega oštetiti na izborima i na taj način ima jedan ‘mir’ između Aljbina i Vučića – da se ne ulazi u temu“.

Odlučili su da ne uznemiravaju Evropu odlaskom na sastanke, imaju isti interes

Haradinaj je ujedno komentarisao navode pojedinih opozicionih političara u Prištini – da je Kurti „u službi Beograda“.

Kaže da ne veruje da je to tako, ali i dodaje da je pristup kosovske vlade u dijalogu u interesu srpskih institucija.

Amerika je garancija

Haradinaj se ovog ponedeljka sastao sa Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali upravo o procesu dijaloga čiji je nastavak najavljen za jun mesec.

Haradinaj je tokom ovog sastanka rekao kosovskom premijeru – da bi SAD trebalo da učestvuju u procesu dijaloga ujedno predloživši da sadašnji američki predsednik, Džo Bajden, imenuje izaslanika, nešto nalik onome što je prethodni američki predsdednik, Donald Tramp, učinio angažovanjem Ričarda Grenela za rešavanje kosovskog pitanja.

„Na sastanku sam takođe izrazio zabrinutst da bi dijalog bez Amerike mogao biti loš po nas. Bilo bi bolje da je Amerika u dijalogu od početka… bolje je putovati zajedno da bismo imali stabilnost i sigurnost, jer znamo da smo u dobrom procesu. Amerika je garancija“, zaključuje Haradinaj.

Ocenjuje da je dosadašnji učinak Evropske unije u dijalogu loš, te konstatuje da se EU ne bavi ovim procesom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.