Haradinaj: Hitno rešiti energetski spor sa Srbijom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, učestvujući na trećem forumu na visokom nivou "Ulaganje u energetsku infrastrukturu" u Prištini, naveo je da Kosovo ostaje posvećeno rešavanju energetskog spora sa Srbijom koji je usporio električne satove širom Evrope.                                                     

ENTSO je saopštio ranije da su se časovnici usporili i do šest minuta od sredine januara. Takođe su usporeni časovnici za centralno grejanje i oni na pećnicama, ali ne i oni na računarima, ili na pametnim telefonima.

Pročitajte još: 

Koha: Kosovo poslalo poruku EU da više neće da plaća nijedan cent za struju potrošenu na Severu

Nemački izaslanik u Prištini zbog kašnjenja satova u EU

Zemlje od Španije do Turske, od Poljske do Holandije deo su velikog područja u Evropi povezanog u električnu mrežu koja radi na sinhronizovanoj frekvenciji.

Ova frekvencija reguliše očitavanje vremena na određenim uređajima.

Tokom kriznog perioda, Kosovo nije proizvelo dovoljno struje kako bi zadovoljilo svoje potrebe. Kako navodi ENTSO, Srbija je zakonski obavezna da ispuni zahtev Kosova da evropsku mrežu održi stabilnom. Iako su Kosovo i Srbija u sporu u vezi sa tim, Srbija nije učinila ništa.

Nemački izaslanik prošle nedelje je posetio Kosovo u pokušaju da reši spor sa Srbijom. Haradinaj, koji je u utorak govorio na Energetskom forumu, rekao je da spor između kosovskog operatora prenosa i Srbije šteti ne samo Kosovu, već i čitavom evropskom tržištu.

Haradinaj je obećao da će Vlada Kosova preduzeti sve moguće mere za prevazilaženje situacije. Rekao je da je potrebno ovo pitanje hitno rešiti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.