Haradinaj: Formiraćemo vojsku u prvih 90 dana mog mandata

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, koji je i kandidat za premijera, izjavio je da će Vojska Kosova, ukoliko dobije poverenje naroda, biti formirana u prvih 90 dana mandata nove vlade, tokom kojih će nastojati da ubedi Srbe da shvate da je vojska u njihovom interesu.

"Ako se to ne postigne, mi ćemo pronaći druge načine za stvaranje vojske," rekao je Haradinaj za RTK i dodao da je isti period dovoljan za pravosudne reforme i zaključivanje ugovora o demarkaciji sa Crnom Gorom, kako bi Kosovu bila odobrena vizna liberalizacija.

"Srpski narod se ne plaši Haradinaja"

Na izjavu Haradinaja reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. 

"Ramušu Haradinaju i ostalim ekstremistima i separatistima u Prištini koji se nadaju da će moći da 'ubede' srpski narod da je za njega velikoalbanska dominacija na Kosovu i Metohiji dobra i korisna, Srbija i srpski narod poručuju da ih se ne plaše, iako se dobro sećaju kako je teroristička OVK 'ubeđivala' svoje neistomišljenike," naveo je, između ostalog. 

Prema Haradinajevim ocenama, Srbi će, ukoliko razmišljaju sami bez mešanja Beograda, glasati za vojsku, koja je u njihovom najboljem interesu, jer žive na Kosovu.

"Siguran sam da će Srbi biti vrlo mudri i shvatiti da je to u interesu njihove bezbednosti," rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da je pokretanje novog procesa o demarkaciji sa Crnom Gorom važan korak, a kao znak da se ide napred, ponovivši da je trenutna verzija sporazuma neprihvatljiva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.