Haradinaj: Došlo je vreme da budem predsednik

Ramuš Haradinaj
Foto KoSSev

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, smatra da je došlo vreme da on bude izabran za novog predsednika Kosova. Poručuje da je ozbiljno shvatio kandidaturu, i najavljuje mogućnost povlačenja iz politike nakon završetka predsedničkog mandata.

„Kako ja vidim stanje stvari, upravo je sada vreme“, odgovorio je Haradinaj u emisiji „Tete a Tete“ na pitanje da li je ozbiljan u svojoj nameri da postane predsednik, prenosi RTK2.

„Vaš prvi i moj predsednik bio je predsednik Ibrahim Rugova. S obzirom na okolnosti koje su nastupile, verujem da je moja kandidatura ispravna“, dodao je Haradinaj.

A ukoliko bude izabran za predsednika Kosova, kako kaže, razmišlja i o povlačenju iz politike, nakon završenog mandata.

„Nije predviđeno da se preduzimaju direktna angažovanja u politici nakon predsedničkog mandata. Uglavnom sa okončanjem predsedničkog mandata zatvara se politička karijera“, rekao je Haradinaj.

Podsetimo, iako se vladajuća koalicija za sada nije dogovorila oko toga ko će biti kandidat za novog predsednika Kosova, njen član – AAK, pre više od mesec dana zvanično je imenovao svog lidera, Ramuša Haradinaja, za ovu funkciju.

Od tada je u više navrata iz ove stranke ponovljeno da bi ispred vladajuće koalicije Haradinaj trebalo da bude kandidat za predsednika, dok je iz vladajuće LDK demantovano da se o kandidaturi uopšte razgovaralo.

U međuvremenu, stižu i nezvanični navodi da bi kandidat za novu predsednicu Kosova mogla da bude do nedavno ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku.

Iako ovako nešto nije zvanično potvrđeno, iz stranke Aljbina Kurtija – Samoopredeljenje, već su poručili da neće podržati njenu kandidaturu.

Sa druge strane, druga najveća opoziciona stranka na Kosovu, PDK, već se izjasnila da neće podržati Ramuša Haradinaja kao kandidata za predsednika, kao i da neće postati deo vlade, čime je još jednom demantovala nezvanične medijske navode.

Mandat kosovskog predsednika, Hašima Tačija, ističe u februaru 2021., a on bi mogao da se završi i pre toga, ukoliko mu Specijalni sud potvrdi optužnicu, u kom slučaju će, kako je Tači potvrdio, sam dati ostavku.

Kosovski predsednik bira se u Skupštini tajnim glasanjem, te kandidat za ovo mesto mora da obezbedi najpre 30 potpisa poslanika, a onda i 2/3 većine glasova svih poslanika, odnosno 80 glasova u skupštini u prva dva kruga glasanja, odnosno većinu glasova (61) u trećem krugu.

Kako jedino pokret Samoopredeljenje (LVV) ima parlamentarnu grupu koja broji više od 30 poslanika, svaka druga partija će za imenovanje svog kandidata morati da potraži podršku poslanika drugih političkih opcija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.