Haradinaj: Ako ukinemo takse, Beograd neće priznati nezavisnost Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da ukoliko Priština pristane na ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije, Beograd neće priznati nezavisnost Kosova, navode prištinski mediji. Uz to je poručio i da je vizna liberalizacija za Kosovo „pitanje nedelje“.

„Takse su država“

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj iznova šalje poruke o važnosti taksi za poziciju Kosova u dijalogu. Nakon poruka oštrijih tonova upućenih juče predsedavajućem kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, kojeg je Haradinaj optužio za uvredu i slabljenje Kosova zbog njegovog stava da odluku o taksama treba suspendovati, danas ponavlja da su „takse država“.

„Hrabrost je poručiti Srbiji da ne može ugroziti naše postojanje. Takse predstavljaju državu. Ako ne zadržimo takse, neće biti međusobnog priznanja dve zemlje. To je komponenta izgradnje države, a ne stvar glasanja“, rekao je Haradinaj, javlja FoNet.

Iz Sjedinjenih Država istovremeno stiže poruka da ne može biti ugrožena podrška koju SAD pružaju Kosovu. To je izjavila predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, tokom sastanka sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, piše prištinski list Epoka e Re.

Pelosi je poručila da Priština može računati na podršku američkog Kongresa, dok je Veselji zatražio da američke institucije podrže formiranje kosovske vojske, kao i „inicijativu da se kazne srpski genocid, zločini i silovanja tokom rata na Kosovu“.

„Videćemo da li ćemo biti na agendi INTERPOL-a“

Kosovski javni servis je pre nekoliko dana javio da je Izvršni komitet INTERPOL-a odlučio da pošalje predlog Generalnoj skupštini te organizacije za glasanje za članstvo policije Kosova, na zasedanju koje će se ove godine održati u Čileu.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je moguće da se članstvo Kosova i ove godine nađe na agendi Generalne skupštine INTERPOL-a, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj  kaže da predlog Izvršnog komiteta još nije stavljen na dnevni red.

„Još nismo na dnevnom redu kao glasanje. Sada da li ćemo biti na dnevnom redu je pitanje i toga da li smo kao takvi kvalifikovani za agendu ali je i kalkulacija na nama. Videćemo da li ćemo ući u agendu“, rekao je Haradinaj, prenosi Koha.

„Vizna liberalizacija pitanje nedelje“

Kosovski premijer je danas, kao i nekoliko puta pre toga, građanima Kosova obećao da je odobravanje bezviznog režima za Kosovo „pitanje nedelja“ imajući u vidu da su svi kriterijumi ispunjeni.

Međutim, u jučerašnjem intervjuu za Radio slobodna Evropa na albanskom, kosovska ministarka evropskih integracija, Durata Hodža je rekla da je u odnosu na stav kosovskog premijera, koji je opisala kao „optimističan“, ona nešto rezervisanija po ovom pitanju jer razume da u EU „ima mnogo izazova po ovom pitanju“.

U prvom redu, kako je navela, postoji problem sa nedostatkom konsenzusa u Savetu ministara da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo uopšte stavi na dnevni red. Ključni problem u tom pogledu je nedostatak podrške Francuske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.