Han: Izjave o menjanju granica neprihvatljive

"Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne. To se lako može 'razbiti o glavu' pošiljaocu tih poruka" – izjavio je danas Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, osvrćući se na izjave Hašima Tačija i Edija Rame o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije.

Han je, nakon sastanka sa srpskim ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem u Briselu, naveo i da Evropljani imaju jak interes da u regionu vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusedske odnose i zajednički rad.

Šta su tačno poručili Hašim Tači i Edi Rama, te kakve su reakcije usledile, čitajte u vestima: 

Al Jazeera: Tačijeva i Ramina izjava blef za unutrašnjo-političku upotrebu

N1: Pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije za unutrašnju upotrebu

RT: Srpski zvaničnik upozorio na opasnost od rata ukoliko Albanija i Kosovo pokušaju da se ujedine

Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova: Reagovali američki ambasadori i MSP Rusije

Vučić: Da sam rekao da očekujem ujedinjenje Srba 'okačili' bi me u Briselu umesto zastave

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

Musljiju: "Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

"Ako neko misli da ovakve izjave mogu da stvore pritisak na EU, to je velika greška. To se lako može 'razbiti o glavu' pošiljaocu tih poruka," dodao je Han.

On se, potom, osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine. 

Izostanak sastanaka i na političkom i na tehničkom nivou od februara, Han pripisuje zauzetosti zbog izborne kampanje u Srbiji, ali veruje da je u interesu svih da se dijalog nastavi i da se naredni sastanak dogodi ubrzo.

Han je kazao i da ne treba da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja Srbije EU, ali da Srbija mora da uradi svoj deo posla posebno u sprovođenju reformi i napretku u dijalogu sa Prištinom.

On se nada i da će "obe strane pokazati konstruktivan pristup i ostvariti dodatne opipljive rezultate" i da će uskoro biti otvorena nova poglavlja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.