Haljimi: Nije doneto nijedno rešenje za pokretanje istrage protiv Ivanovića

Bivši istražni sudija UNMIK-a Mahmut Haljimi je rekao da na osnovu istrage vođene nakon rata protiv Olivera Ivanovića nije doneta nikakva formalna odluka niti je protiv njega pokrenuta istraga da je počinio ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Dodatno ročište u drugostepenom postupku u slučaju Olivera Ivanovića održano je danas pred Apelacionim sudom u Prištini.

Mahmut Haljimi, u svojstvu istražnog sudije UNMIK-a naložio je pokretanje istrage za ubistvo grupe albanskih civila u aprilu 1999. godine u južnom delu Mitrovice, ali je nakon nekoliko meseci istraga obustavljena. Istraga za ratne zločine, naveo je Haljimi, vođena je protiv sedam osoba, među kojima međutim nije bilo i Olivera Ivanovića.

Haljimi je, na zahtev odbrane Olivera Ivanovića, svedočio u drugostepenom postupku.

Odbrana Olivera Ivanovića nakon današnjeg ročišta veruje da je dokazano da Ivanović nije bio predmet detaljne istrage za ubistvo Albanaca u južnoj Mitrovici tokom rata na Kosovu. 

"I zbog toga nije osuđen. Optužiti ga sada i osuditi na bazi istih dokaza posle 16, 17 godina je presedan svoje vrste i mi verujemo, nadamo se da će veće da prihvati argumente koje smo izneli i koji, inače, stoje u ovom predmetu," ističe advokat Ljubomir Pantović. 

Advokat Nebojša Vlajić napominje da je taj proces bio politički od samog početka.

"Smatramo da su razlozi za pokretanje tog postupka negde drugde, a ne u sudnici," dodao je Vlajić.

Nameru Ivanovićevih advokata da dokažu njegovu nevinost preko UNMIK-ove istrage, odbacio je advokat oštećenih porodica.

"Advokati odbrane podneli su zahtev koji nisu upotpunili nijednom činjenicom. Ovakav zahtev nije važeći tako da je i sud odbio taj zahtev advokata odbrane Olivera Ivanovića," tvrdi Burhan Mađuni, advokat porodica žrtava.

Za donošenje drugostepene presude nema zakonskog roka. Ivanovićevi advokati se nadaju presudi za nekoliko nedelja pošto je on u pritvoru skoro tri godine. Donošenje presude može, međutim, da potraje i nekoliko meseci. 

EULEX sudije kosovskog Osnovnog suda u Mitrovici su u prvostepenom postupku osudile Ivanovića na devet godina zatvora zbog "ratnog zločina", od 14. aprila 1999. godine. Pošto je odbrana potom uložila žalbu, u toku je postupak pred kosovskim Apelacionim sudom u Prištini.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.