Hakovani sajtovi Medija centra i emisije „Slobodno srpski“ iz Čaglavice

Sajtovi Medija centra Čaglavica i emisije Slobodno srpski, čiji je autor poznati novinar sa Kosova i Metohije, Budimir Ničić, pod hakerskim su napadom. Prema rečima Ničića, sajtovi su oboreni 19. januara – dan nakon što je Oliver Ivanović posthumno od Udruženja novinara Srbije na Kosovu, čiji je predsednik upravo Ničić, dobio posthumno priznanje „Beli Božur“ za najbolju saradnju sa medijima i novinarima, a izveštaji sa događaja uručenja njegovom bratu objavljeni na sajtu. Ničić je hakerski napad, međutim, primetio tek danas, jer je reč o sajtovima koji se ne koriste svakodnevno, već samo kada postoji događaj koji se odvija u Medija centru.

„Od provajdera smo danas dobili potvrdu da su oba sajta koja se nalaze na istom hostingu hakovana 19. ovog meseca. Mi smo tek danas primetili da sajtovi ne rade, jer su to sajtovi koje ne otvaramo svakodnevno, već kada organizujemo događaje u Medija centru i potom pripremamo izveštaje o tome za sajt, kao što smo danas imali debatu koju je trebalo da postavimo na sajt. Takođe, sajt slobodnosrpski.com koristimo samo za postavljanje emisije jednom nedeljno,“ kazao je Ničić u izjavi za KoSSev.

Hakerski napad Budimir Ničić Medija centar
Sajt slobodnosrpski.com nakon hakerskog napada/Foto: Printscreen

Sajt „Slobodno srpski“ je i u prošlosti bio pod hakerskim napadom. Bilo je to 30. januara prošle godine, posle ubistva Olivera Ivanovića, kada je u emisiji Slobodno srpski gostovao predsednik Građanske inicijative „Za naš Zvečan“ Dragiša Milović. Upravo je to razlog da Ničić posumnja da su i ovog puta verovatno u pitanju isti motiv i počinioci.

“Verovatno su ovo uradili isti počinioci kao i prošle godine. Mislim da je motiv prošle godine bio gostovanje Dragiše Milovića, gde je glavna tema emisije bila ubistvo Olivera Ivanovića. Takođe mislim da je i sada sličan motiv za obaranje sajta jer je usledio dan nakon što je Oliver Ivanović posthumno od Udruženja novinara Srbije na Kosovu čiji sam predsednik dobio priznanje Beli Božur za najbolju saradnju sa medijima i novinarima. Zato mislim i sumnjam da to dolazi od istih počinilaca“.

Budimir Ničić je prošle godine hakovanje sajta prijavio Kosovskoj policiji.

Emisija Slobodno srpski realizuje se u produkciji Medija centra od 10. oktobra 2010. godine. Medija centar u Čaglavici osnovan je 2008. godine.

I sajt KoSSev portala je takođe u prošlosti bio pod hakerskim napadom i više hakerskih pretnji i pokušaja ometanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.