Posle celodnevnog hakerskog napada KoSSev ponovo u funkciji

Portal KoSSev je posle skoro deset sati blokade sajta ponovo u funkciji, a nakon što je danas oko 13 časova bio pod jakim hakerskim napadom. Sajt je sada u potpunosti stabilizovan, ali se ne mogu isključiti slični rizici u budućnosti. Server i sajt KoSSeva nisu oštećeni. Sajt KoSSev je hostovan na jednoj od najsavremenijih Cloud platformi u Srbiji.​ Redakcija KoSSeva zahvaljuje se svim kolegama i medijskim kućama, kao i samim čitaocima na podršci koju smo dobijali u toku dana.

U pitanju je bio DDOS napad većih razmera po IP adresama, a ne domenu. Radi se o desetinama hiljada poziva koji su tokom dana upućivani ka adresi na kojoj se nalazi Kosovo Sever portal, a u cilju preopterećenja servera.  

Provajder je ranije danas rekao da izvor ”napada” u ovakvim slučajevima nije moguće lokalizovati pošto se radi o ”robotskim” mašinama.

"Tačnije, hakeri kompromituju veliki broj računara i servera koje po potrebi mogu koristiti za ovakve napade. Doveli su toliko poseta na sajt, toliko protoka je krenulo ka date centru da je mrežna oprema počela da odustaje," naveli su prethodno.

"Ovakvi napadi mnogo veće kompanije od srpskih mogu da dovedu u situaciju da budu van operativne funkcije po 48 sati, što se nedavno dogodilo u Americi. Jedan od glavnih centara je bio pod takvim napadom da je Internet u trećini sveta bio usporen," takođe ističu provajderi KoSSeva.

Najveći broj ovakih mašina je trenutno baziran u Kini, Rusiji, Ukrajini, odakle je i u ovom slučaju poslat najveći broj zahteva.

Napad na sajt je usledio neposredno nakon objavljivanja intervjua sa kandidatom za gradonačelnika Zvečana na severnom Kosovu na predstojećim kosovskim lokalnim izborima – Dragišom Milovićem, a pod nazivom "Milović o 'zoni sumraka': Svaki neistomišljenik postaje neprijatelj".
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.